KıbrısManşet

Yerbilim Mühendisleri Odası: “Serhatköy Barajı patlamak üzere” 

Yerbilimleri Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan raporda Serhatköy Barajı’nın bakımsızlık nedeniyle ‘patlamak üzere’ olduğu aktarıldı.

Yerbilim Mühendisleri Odası’nın hazırladığı rapora göre Serhatköy Barajı bakımsızlık nedeniyle ‘patlamak’ üzere…

Bölge halkı barajın 3-4 yerinden sızdırdığını belirtti.

1973 yılında inşa edilen Serhatköy Barajı ve dereler askeri arazi içinde bulunuyor… Görevine yeni başlayan bölük komutanı sivil halkın derelere gitmesine izin vermiyor. Bölge halkı, daha önce hayvancılık ve çiftçilik yapanların derelere özgürce gidebildiğini, görevine yeni başlayan bölük  komutanıyla birlikte derelere geçişin yasaklandığını, hayvancı ve çiftçilerin mağduriyet yaşadıklarını belirtti.

HAYVANCILAR VE ÇİFTÇİLER SUSUZ KALDI

1973 yılında inşa edilen Serhatköy barajına, o günden bugüne tam 48 yıldır tek bir bakım yapılmadı. Barajın zemini kimi yerde beş metre kimi yerde iki metre kille kaplandığı için kuyulara su taşınamıyor.

Baraj, Serhatköy, Zümrütköy dahil beş köydeki su kuyularını besliyordu. Kil tıkaması su kuyularını susuz bıraktı.

Kuyuları susuz kalan çiftçiler ve hayvancılar uzun zamandır susuzlukla mücadele ediyor.

BAKANLIK BARAJIN BAKIMI İLE İLGİLENMİYOR

Yerbilim Mühendisleri Odası yakın zamanda barajın bakımı ile ilgili bir rapor hazırlamıştı. Sonrasında bakanlığın da ilgili rapor üzerinden bir rapor hazırladığı biliniyor. Fakat bakanlık raporunun baraja dahi gitmeden hazırlandığı iddia ediliyor.

Yerbilim Mühendisleri Odası yaklaşık 6 milyon TL civarında maliyet çıkarmıştı. Bakanlığın raporu ise 12 milyon TL civarında.

KÖYLÜLER SU ALTINDA KALMA TEHLİKESİYLE YAŞIYOR 

Kille tıkanan barajda oluşan çatlaklarda meydana gelen sızıntı ile birlikte, kuyulara taşınamayan su basıncının da barajı patlatma tehlikesi barındırıyor.

Sadece seçim zamanı dinlenen halk, görülmedikleri, duyulmadılarını hissettikleri için şikayetçi…

HALK UZLAŞMAK İSTİYOR 

Bölge halkı, tek geçim kaynaklarının tarım ve hayvancılık olduğunu, susuzluğun hem kendilerine maliyet yarattığını, hem de sürdürülebilir tarım ve hayvancılık yapamadıklarını ifade ederek, “Biz sadece sorunumuz çözülsün, Bakan Nazım Çavuşoğlu bizim sorunumuzu hemen çözsün istiyoruz” diyor…

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Dünya iklim değişikliği ile mücadeleyle yüz yüze. Yerel su kaynakları ve su döngüsü için en önemli öz kaynaklardan birisi olan barajlar, dünyanın daha iyi bir çevreye sahip olması açısından da önem teşkil ediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu