EkonomiKıbrısManşet

Yap-Sat sektörünün sorunları çığ gibi

Lefkoşa’da faaliyet gösteren Yap-Sat müteahhitleri sıkıntıların aşılması için adım attı

Lefkoşa’da faaliyet gösteren Yap-Sat müteahhitleri sıkıntıların aşılması için adım attı. KTİMB’de toplanan müteahhitler sorunlarını yetkililerle görüşecek bir komite oluşturdu.

SORUNLARIN ÇÖZÜM YOLLARI ELE ALINDI

Lefkoşa sınırları dahilinde faaliyet gösteren Yap-Sat müteahhitleri, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Şevket Abohorlu Konfreans Salonu’nda yaptıkları toplantıda sorunlarını ele aldı ve olası çözüm yollarını görüştü. Toplantıda, belediyelerde çözüm bekleyen sorunlarla ilgili belediyelerle, İçişleri Bakanlığı’nda çözüm bekleyen sorunlarla ilgili de İçişleri Bakanlığı ile temasa geçmek üzere bir komite oluşturuldu. Komitede “Galip Bozalp, Tekin Köse, Ali Amca, Ata Tahiroğlu, Hüseyin Sicimoğlu” yer aldı. Komite önümüzdeki günlerde temaslarına başlayacağı açıklandı. Birlikten yapılan açıklamaya göre, KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer’in başkanlığındaki toplantıya, bazı birlik yetkilileri de katıldı

SEKTÖRÜN BORÇ YÜKÜ 4,5 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

İnşaat sektörünün çözüm bekleyen birçok sorunu yanında, çok ciddi bir borç yükü olduğu da biliniyor. KKTC Merkez Bankası Risk Merkezi verilerine göre Mart ayı itibarıyla inşaat sektörünün 4 milyar 569 milyon TL kredi borcu bulunurken, bu borcun 326 milyon 825 bin TL’sini ödenemeyen borçlar (tahsili gecikmiş alacaklar-TGA) oluşturuyor. Müteahhitler ayrıca, uzun zamandır, ‘Kamu İhale Yasası Yapım İşleri Tüzüğü’nün değiştirilmesi için de çaba harcarken, sorunlarını görmezlikten gelen yetkilileri uyarmak amacıyla en son Temmuz 2020’de iş araçlarıyla Lefkoşa’da eylem düzenlemişti.

DİBE VURAN EKONOMİNİN KALDIRAÇ GÜCÜ

Ülkemizdeki inşaat sektörünün, istihdamda önemli bir yere sahip sektörlerin başında geldiğini ifade eden müteahhitler gerek yap-sat sektörünün gerekse taahhüt müteahhitliğinin 200’e yakın alt sektörü hareketlendiren ve besleyen sektörler olduğuna da işaret ediyor. İnşaat sektörünün ayakta durmayı, kendini geliştirmeyi başardığını ve tüm ambargolara rağmen uluslararası pazarlara girerek varlığını sürdürdüğünü hatırlatan müteahhitler, “Salgının etkisi ile dibe vurmuş ekonomimizin yeniden ayağa kalkabilmesi için, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de inşaat sektörünün kaldıraç gücünün kullanılması önerilerimizi dikkate alan yok” dediler.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu