KıbrısManşetSpor

Vazgeçtiğinde yenilirsin

Bir takım her zaman kazanmaz. E her zaman da kaybetmez. Şampiyon takımlar genellikle hiç yenilmeyen takımlar değil, az kaybedip çok kazananlardır

Mâlum, 660 küsur yıldır Kırkpınar Ağası, yağlı güreşler arifesindeki çayırdaki güreşçilere yönelik ha’bire yağdırır; “Hoş geldiniz, sefâ geldiniz erler meydanına! Besmele ile, Kispetleri çektiniz ince bele. Okudunuz, üflediniz hazret-i Pîr’e. Söğüt dalından odun olmaz! Her ananın doğurduğundan pehlivan olmaz! Allah Allah İllallah. Pîrimiz Hamza Pehlivan. İki yiğit çıkmış meydane, İkisi de birbirinden merdâne. Alta geldim diye erinme, Üste çıktım diye sevinme. Muhammed’e salevat. Seğirttim gittim pınara, Allah ikinizin de işini onara!diye diye ve de özellikle kazanma ve kaybetmeyi sindirebilme merkezli “Alta geldim diye erinme, Üste çıktım diye sevinme” söylemleri her daim spor alanlarında kullanılan söylemlerdir. E başka örnek? Basketbol koçu Pat Riley, New York Knicks’e transfer olduğu zaman ilk toplantıda, oyuncuların gözlerine bakarak; “Arkadaşlar, bu sezon toplamda 25 maç kaybetmemizde herhangi bir sakınca yok” demiş. O sezon NBA’de toplamda 84 maçla finale gelinecekmiş. E 84 maçın 25’inde kaybetme hakkı olan bir takımın kaybetme stresi tabiyatıyla azalacaktır. İşte bu stratejiyle bizim adam Pat, daha ilk toplantıda bu konuşmayı yapmış olmalı! E başka murad edilen ne olabilir? Bir defa Pat Riley’in basketbol kariyeri birçok başarılarla dolu. Neden bu antrenör kazanmak yerine kaybetmeyi dillendirmiştir? E bunun altında yatan nedenlerden biri de stres yönetimidir.

Bir takım her zaman kazanmaz. E her zaman da kaybetmez. Şampiyon takımlar genellikle hiç yenilmeyen takımlar değil, az kaybedip çok kazananlardır. Dolayısıyla bu yolculukta kaybetmek de vardır ve bu olay da doğal bir sonuçtur.

Sürekli olarak “kazanmak” merkezli algıyı canlandırmak, bir süre sonra kazanma stresini de beraberinde getirecektir. Tabii buna karşılık kaybetmeyi de alışkanlık haline getirmeyelim. Sonuçta her ikisinin de ulaşacağı noktada yoğun stres vardır. E lig maratonu esnasında da bu baskıyla var olmak hiç de kolay değildir. Sonuç mu? Mağlubiyet yönetiminde biliniz ki Che öne çıkar; “Unutma; kaybettiğinde değil, vazgeçtiğinde yenilirsin.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu