KıbrısManşet

UBP- DP-YDP Azınlık Hükümeti Protokolü açıklıyor

UBP Genel Başkan Vekili Ersan Saner, DP ve YDP ile hükümet kurma mutabakatına varıldığını açıkladı, ülkenin içinde bulunduğu şartları çok iyi bildiklerini, bu nedenle özverili bir çalışma gerçekleştirdiklerini kaydetti

Ulusal Birlik Partisi Genel Başkan Vekili Ersan Saner, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ikinci kez hükümeti kurma görevini almasının ardından YDP ve DP ile hükümeti kurma konusunda yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlandığını söyledi.

DP ile YPD ile yapılan görüşmelerin ardından yeni br hükümetin oluşturulması için üç parti olarak ortak bir mutabakata vardıklarını açıklayan Saner, ülkenin içinde bulunduğu şartları çok iyi bildiklerini ve bundan dolayı da biran önce bir hükümetin kurulması adına çok özverili bir çalışma gerçekleştirerek yeni bir hükümetin oluşumu yaptıklarını anlattı.

Saner, “amacımız ülkemizi daha ileriye gitmesidir” diyerek, KKTC’ye hep birlikte daha ileriye taşınacaklarına inanç belirtti.

“Dünyayı saran pandemi ülkemizde çok az sayıda olması bizim için büyük bir başarıdır” diyen Saner, üç parti bütün imkanlarını seferber ederek bir hükümet protokolü hazırladıklarını ve amaçlarının KKTC halkına en iyi hizmeti sunmak olduğunu söyledi.

ATAOĞLU, “ÖNEMİ OLAN ELİ TAŞIN ALTINDAN ÇEKMEMEK”

Demokrat Parti Genel Başkanı Fikri Ataoğlu da, iki ayı aşkın bir süredir memleketin hükümetsiz olduğunu ve bunun sıkıntılarının hep birlikte yaşadıklarını anlattı.

Gerek pandemi, gerekse de ekonomik sıkıntıları düşünerek biran önce alternatif hükümetin oluşması yönünde çalıştıklarını söyleyen Ataoğlu, DP olarak ellerini taşın altına koyduklarını ve üçlü bir koalisyon hükümetine onay verdiklerini dile getirdi.

Topluma yararlı olunacak icraatlara katkı sağlama istediklerini dile getiren Ataoğlu, üçü koalisyon hükümetinin hayırlı olmasını temenni etti.

MUHALEFETE DESTEK ÇAĞRISI

Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı ise, uzun süredir bir hükümet boşluğu olduğunu ve tüm alternatiflerin denendiğini anlattı.

Yeni oluşturulan üçlü koalisyonu ile hükümet boşluğunun ortadan kalktığını anlatan Arıklı, bu üçlü koalisyonu hükümetinin erken seçim alternatifi ile kurulduğunu ifade ederek, muhalefet partilerine bu hükümete destek vermesi çağırısında bulundu.

Arıklı, birlik beraberlik içerisinde hareket ederek ülkenin içinden geçtiği darboğazdan kurtulması gerektiğini söyledi ve muhalefete bu protokolü birlikte uygulanması çağrısında da bulundu.

HÜKÜMET PROTOKOLÜ AÇIKLANDI

UBP Genel Başkan Vekili Ersan Saner, 3 ortaklı koalisyon hükümeti protokolünü şöyle açıkladı:

“Ülkemiz sağlık, ekonomi ve Kıbrıs konusu nedeniyle kritik süreçten geçmektedir. Kıbrıs sorununda dönüm noktasındayız. Atılması gereken adımlar, izlenmesi gereken siyaset vardır. Koronavirüs salgını devam etmektedir. Salgınla mücadelesi bilimden kopmadan sürdürmeliyiz. Başta halkımız olmak üzere hem çalışma hem iş dünyası devletten sorunlarına çözüm beklemektedir. Bir an önce çalışma yaşamını rahatlatacak tedbirleri almalıyız.

UBP-HP koalisyonundan HP’nin çekildiğini açıklamasından bu yana iktidar boşluğu söz konusudur. Yaşanan bu boşluk nedeniyle alınması gereken rutin kararlar bile alınamıyor. Devletin yapması gereken işlerde büyük aksamalar yaşanmaktadır. Buna ilaveten dünyayla birlikte ülkemizde de vakalarda artış görülmeye başlamıştır. Ülkemizdeki girişleri sıkılaştırılmasını, karantina sürecinin devam ettirilmesini, uçak seferlerinin durdurulmasını gündeme getirmiştir. Böylesi bir tablonun ciddi sorunlar yaşayan KKTC ekonomisine yeni yükler getirdiği aşikârdır. Ülkemizin acilen biriken sorunlarını çözecek iktidara ihtiyacı vardır. Bu gerçeklerle hareket eden UBP-YDP-DP ağır ülke koşullarını bilerek, olası diğer koalisyon modellerinin gerçekleşmeyeceğinin saptanması üzerine ellerini taşın altına koyarak koalisyon hükümeti kurma kararı almışlardır.

TEMEL HEDEFLER:

Koalisyon hükümeti ülkeyi 2021 Ekim ayı içinde erken milletvekili seçimine götürme hedefinde olduğu için meclisimize yapabilecekleri, yakın gelecekte atılması gereken elzem adımları içeren hükümet programı sunacak.

Özellikle yapımı tamamlanan acil durum hastanesinin randımanlı şekilde devreye girmesi için çalışmalar tamamlanacak.

Koronavirüs aşısı temin edilerek, risk grubundan başlayarak vatandaşımız aşılanacak.

Ekonomik sıkıntıların aşılmasını bilim insanlarıyla, tüm sektörlerin görüşlerini ortaya koyabilecekleri, ekonomi danışma kurulu oluşturulacak.

Bütçenin meclisten bir an önce geçirilmesi sağlanacak.

Anavatan Türkiye ile yeni bir iktisadi mali işbirliği protokolü imzalanması için temas başlatılacak.

Devlete istihdamlara fırsat eşitliği sağlanacak.

Kamuda verimliliğinin arttırılması için reformcu bir yaklaşım izlenecek.

Seçim ve halkoylaması yasasında YSK ve Mahkeme Başkanı uyarıları doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılacak.

Halkımızın hassasiyetlerle ülkemizde çalışma izniyle bulunan çalışanların istekleri gözetilerek vatandaşlık konusunda çalışmalar yapılacak.

Gazimağusa-İskele-Yenbioğaziçi imar planı sonuçlandırılacak.

Hükümet tüm karar ve uygulamalarında açıklık ve şeffaflığa önem verecektir.

Koalisyon hükümetinin bir diğer önceliği de Doğu Akdeniz’deki haklarımıza sahip çıkmak, Maraş’ın açılma sürecini Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye ile işbirliğinde sürdürmek olacak.

Kıbrıs konusunda iki devletli bir çözüm için ileri adımlar atılacak.

Hükümet Kıbrıs konusunda uyum içinde hareket edecek. KKTC’nin dünyada hak ettiği yeri alması için çalışacaktır.

Federal çözümün, Rum tarafının tutumuyla gerçekleşemeyeceğinin ortaya çıkmasından dolayı iki devletli çözümün gerçekleşmesine ağırlık verilecek.

Doğu Akdeniz’deki yaşamsal gelişmeler Türkiye ile değerlendirilecek ve gereken adımlar atılacak.

Maraş’ın KKTC yönetiminde açılması için adımlar ileri götürülecek.

ÇALIŞMA PRENSİPLERİ

Bakanlar, hükümet uygulamalarıyla ilgili eleştirilerini bakanlar kurulu dışında yapamaz. Bakanlar, görev alanları dışında, koalisyon teamüllerine aykırı beyanat veremez.

Bakanlar, kendi bakanlıklarıyla ilgili konularda kamuoyuna açıklayıcı bilgi verebilir.

Bakanlıklar ve dairelerin bağlılığında fonksiyonellik göz önünde durulacak.

BAKANLIK DAĞILIMI İSE ŞÖYLE:

Başbakanlık – UBP

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile  Başbakan Yardımcılığı – YDP

Dışişleri Bakanlığı – UBP

İçişleri Bakanlığı – UBP

Maliye Bakanlığı – UBP

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı – UBP

Turizm ve Çevre Bakanlığı – DP

Sağlık Bakanlığı – UBP

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı – DP

Ulaştırma Bakanlığı – UBP

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı – UBP

Diğer Haberler

Başa dön tuşu