EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası’nın kararsız seyri sürüyor

TCMB’nin gelecek hafta açıklayacağı faiz kararını bekleyen TL, dövizler karşısında dar bantta dalgalanıyor. Yeni sıkıntı artan koronavirüs vakaları oldu  

Türk Lirası haftanın son işlem gününde karasız seyrini sürdürürken, bugün sabah saatleri itibarıyla dolar karşısında kayıp, Euro ve sterlin karşısında da hafif kazançlar sağladı. İlerleyen saatlerde Euro ve sterlin de kazançlı tarafa geçti.

Türkiye piyasalarında saat 10.45 itibarıyla dolar/TL dğnkü kapanışa kıyasla %0.38 artışla 8.1606 seviyesinde, Euro/TL %01.8 artışla 9.7009 seviyesinde, sterlin/TL de %0.11 artışla 11.1745 seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında aynı dakikalarda dolar 8.19 TL’den, Euro 9.73 TL’den ve sterlin de 11.20 TL’den satılıyordu. Döviz alış kurları ise dolarda 8.13 TL, Euro’da 9.67 TL ve sterlinde de 11.13 TL düzeyindeydi.

Türkiye’de rekor seviyede artan koronavirüs vakaları ekonomi için yeni endişe kaynağı olarak ortaya çıkarken, piyasa çevreleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararının TL’nin 2021 seyrini belirleyeceği fikrinde.

KURDA OYNAKLIK GERİLEDİ

Türkiye piyasalarında dikkatler TC Merkez Bankası’nın faiz kararına odaklanırken, dolar/TL kurunda da oynaklıkların gerilediği izleniyor.

TCMB başkanlığında yaşanan değişim sonrasında oynaklık göstergelerinin 2018’de görülen seviyelere yükseldiği Dolar/TL kurunda oynaklık normalleşme eğilimi gösterirken, artık tüm dikkatler TCMB’nin yenilenmiş Para Politikası Kurulu’ndan çıkacak karara çevrildi.

Yayımlanan bir yorumda, “Eğer merkez bankası gevşeme yanlısı bir şekilde faiz oranını sabit tutarsa dolar/TL kuru 8.58 olmasa bile, 8,4850 seviyesini test edebilir. Tam tersine, merkez bankası sıkılaştırma yanlısı bir açıklamayla faiz oranını sabit tutarsa dolar/TL kuru 8,00’e inebilir” ifadesi yer aldı.

DOLAR DIŞ PİYASALARDA DÜŞÜŞTE

Öte yandan, Fed cephesinden gelen piyasayı destekleyici mesajların ardından dolar küresel piyasalarda haftayı düşüşle tamamlamaya hazırlanıyor.

Fed Başkanı Powell’ın IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları’nda verdiği destekleyici mesajların ardından ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,61 seviyelerine kadar geriledi.

Türk varlıklarına ilişkin diğer fiyatlamalara bakıldığında ise risk priminin 438 baz puan olduğu görülürken gösterge tahvil faizi de yüzde 18,56 seviyesindeydi.

YABANCI ÇIKIŞI 2,4 MİLYAR DOLARI AŞTI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndaki (TCMB) görev değişiminin ardından ilk haftada 15 yılın en sert yabancı çıkışı yaşanırken, değişikliği takip eden ikinci haftada da yabancı yatırımcının net satış tarafında olduğu görüldü.

TCMB verilerine göre 2 Nisan haftasında yabancı yatırımcıların 364 milyon dolarlık net hisse satışı yaparken, tahvil tarafındaki net satış ise 140 milyon dolar olarak kaydedildi.

Böylelikle TCMB’deki değişikliği takip eden iki haftada yabancı çıkışı 2,4 milyar doları aştı.

Söz konusu görev değişikliğinin ardından ilk haftada yabancı yatırımcılar nette 1,9 milyar dolarlık varlık satışı yaparak 15 yılın en hızlı çıkışına imza atmıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu