EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası’na darbe bu kez halktan geldi. TL, yine çok sert düşüyor

Türk Lirası’ndaki düşüşün bugünkü nedeni Türkiye’de yerellerin döviz ve altın biriktirme eğilimi. Dövizi “ucuz” bulan Türkiye’deki iş çevreleri ile elinde parası olan kişiler bugün sabahın ilk saatlerinden itibaren döviz bürolarına hücum edince, Türk Lirası yine hızla düşmeye başladı

GIYNIK ÖZEL

Türk Lirası’ndaki düşüşün bugünkü nedeni Türkiye’de yerellerin döviz ve altın biriktirme eğilimi. Dövizi “ucuz” bulan Türkiye’deki iş çevreleri ile elinde parası olan kişiler bugün sabahın ilk saatlerinden itibaren döviz bürolarına hücum edince, Türk Lirası yine hızla düşmeye başladı.

Sabahın ilk saatlerinden itibaren düşmeye başlayan Türk Lirası, saat 11.00 itibarıyla dolar karşısında %2, Euro karşısında %2.20 ve sterlin karşısında da %2.78 değer kaybetti. Dolar 8 TL’ye, Euro 9.50 TL’ye, sterlin ise 10.50 TL’ye doğru hareketlendi.

Türkiye’de önce yeni ekonomi yönetiminin verdiği morali ardından Türkiye Cumhuriyet merkez Bankası’Nın faizlerde sağladığı artışla yükselişe geçen Türk Lirası yeni haftaya kötü bir giriş yaptı.

Türkiye’deki iş çevreleri ile elinde parası olan kişiler dövizi “ucuz” bulunca, bugün sabahın ilk saatlerinden itibaren döviz bürolarına hücum etti. Türk Lirası yine hızla düşmeye başladı.

Türkiye’de yerellerin döviz ve altın biriktirme eğilimi, TL’nin faiz artırımı ilen yükselen değerini dikkate alıp geri dönüş planları yapan yabancı yatırımcıların hareketlerini de kısıtlıyor.

DEĞER KAYBI CİDDİ ORANA GELDİ

Yeni hafta dövizler aşısından oldukça hareketli başladı; dolar 7.80 TL’yi, Euro 9.25 TL’yi, sterlin de 10.40’ TL’yi gördü.

Geçen hafta faiz artışının desteğiyle son bir ayın en düşük seviyesi olan 7.50’ye kadar çekilen dolar/TL yeni haftaya yükselişle başladı. Sabah saatlerinde 7.65-7.67 düzeyinde seyreden dolar/TL, piyasaların açılmasıyla çıkış hızını artırdı.

Türkiye piyasasında saat 10.45 itibarıyla dolar/TL günlük %2.04 artışla 7.7879, Euro/TL %2.22 artışla 9.2470 ve sterlin/TL de %2.79 artışla 10.4127 seviyesinde işlem görüyordu.

KKTC döviz piyasasında da hareketli bir gün yaşanıyor. Saat 10.50 itibarıyla serbest piyasada dolar 7.83 TL’den, Euro 9.29 TL’den ve sterlin de 10.45 TL’den satılıyordu.

PİYASLARDAKİ İYİMSERLİK TÜRKİYE’YE YİNE UĞRAMADI

Bu arada, COVID-19 salgınına karşı aşılamaların aralık ayında başlama ihtimalinin güçlenmesiyle küresel piyasalarda iyimser bir hava yaşanırken, Türkiye piyasalarında TL’nin, yabancı para birimleri karşısında değer kaybıyla haftaya ‘merhaba’ demesi, yine sıkıntılı bir sürece işaret ediyor.

Deniz Yatırım stratejisti Orkun Gödek, e-posta notunda “En büyük soru işareti yerlilerin lira pozisyonlarını artırmaya başlayıp başlamayacağı. Bu trend aynı zamanda dolar/TL’nin 7.53 seviyesinin altına inip inmeyeceğinin de yanıtını verecek.” dedi.

TCMB, politika toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak 475 baz puanlık güçlü bir faiz artırımına gitmişti. Ayrıca sadeleştirme adımı atılarak tüm fonlamanın haftalık repo ile yapılacağı açıklandı. Ayrıca Merkez Bankası geçen haftanın son işlem günü haftalık swap işlemlerinde kullanılan TL faizini yüzde 13,25’ten yüzde 15’e yükseltti.

Türkiye piyasalarında kurda bir yıllık işlem aralığı 8.5393 – 5.7001 seviyeleri arasında. 1 aylık hareketli ortalaması 8.0031, 50 günlük hareketli ortalaması 7.8816, 100 günlük hareketli ortalaması 7.5144’te bulunuyor.

Yabancılar neredeyse sıfırladıkları Türkiye pozisyonlarını artırmaya devam ederken lokaller ise dolar/TL’de 8.5’ten 7.5’e doğru düşüşü döviz ve altın varlıklarını artırma yönünde kullanıyorlar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu