DünyaEkonomiKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

Türk Lirası vatandaşın çilesi haline geldi

9 TL, 10 TL derken İngiliz Sterlini 11 TL’yi de geçti. Euro 10 TL sınırına, dolar ise 8.60 sınırına dayandı

Türk Lirası’nın her gün biraz daha erimesiyle bir tarafta yağmaya başlayan zamlar öte tarafta eriyen kazançlar hayatı kâbusa çevirdi

Türk Lirası’nın vatandaşa yarattığı sıkıntı her geçen gün biraz daha büyüyor. 9 TL, 10 TL derken İngiliz Sterlini 11 TL’yi de geçti. Euro 10 TL sınırına, dolar ise 8.60 sınırına dayandı.

ABD seçimleri öncesi dolar gelişmiş para birimleri karşısında sınırlı bir gerileme gösterirken Türk Lirası haftanın ikinci işlem gününde tüm zamanların en düşük seviyesini gördü.

Güne değer kaybederek başlayan TL, TC Merkez Bankası’nın haftalık swap faizini yükseltmesiyle biraz toparlandı ancak, öğle saatlerinde değer kaybı hızlandı.

KKTC piyasalarında öğle saatleri itibarıyla sterlinin en düşük satış değeri 11.07 TL olarak belirlendi. Aynı dakikalarda dolar 8.52 TL’den, Euro ise 9.96 TL’den alıcı arıyordu.

Türkiye piyasalarında ise (TSİ) saat 13.00 sıralarında dolar/TL günlük %0.80 artışla 8.4850 seviyesinde, Euro/TL günlük %1.27 artışla 9.9225 seviyesinde ve sterlin/TL de günlük %1.40 artışla 11.0240 seviyesinde işlem görüyordu.

HAFTALIK SWAP FAİZİNİ YÜKSELTME İŞE YARAMADI

Bu arada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın haftalık swap işlemlerinde kullanılan TL faizini %13.25’e yükseltmesi kronik hastaya dönüşen Türk Lirası’na yaramadı. Dolar/TL kuru sıkılaştırma öncesi 8.45 seviyelerindeyken, karar sonrasında 8.43 civarına kadar geriledi, ardından hareketlenerek, tüm zamanların en yüksek değerini vurdu. Türkiye’nin risk primi göstergesi CDS ise 566 seviyesinden işlem görüyor.

Haftalık açık swap pozisyonlarının toplamı 9.7 milyar dolarken, 2.5 milyar dolar da altın pozisyonu bulunuyor.

TCMB’nin bir sonraki PPK toplantısı 19 Kasım’da yani yaklaşık 2 hafta sonra. TCMB’nin enflasyon raporu söylemleri sonrası bankanın bu tarihte politika faizi dahil yeni bir sıkılaştırma adımına yönelmesi bekleniyor. Bazı beklentiler ise küresel satış dalgası, ABD seçimleri ya da jeopolitik tansiyonun piyasa yansıması kötüleşmesi halinde bu tarihten erken de adım atmak zorunda kalabileceği yönünde.

KÜRESEL PİYASALARDA DOLAR DÜŞÜYOR

Öte yandan, bugün dolar, elinde olan bazı getirileri kaybederek zayıfladı. Yatırımcılar ABD başkanlık seçimi öncesinde daha çok nötr pozisyonlar aradı.

Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, %0,2 düşüşle 93,915 oldu. Ayrıca EUR/USD %0,2 artarak 1,1662’ye yükselirken USD/JPY %0,1 kayıpla 104,56 oldu.

Seçim döneminde beklenen volatilite nedeniyle güvenli liman arayışında olan yatırımcılar sayesinde dolar, Pazartesi günü bir ayın yükseğine çıkarak son birkaç gün talep gördü. Ancak, dolar endeksi hala Mart ayındaki yüksek seviyelerden %9 düşük durumda ve 2017’den bu yana görülen en büyük yıllık kayıpla karşı karşıya.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu