EkonomiKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

Türk Lirası, TC Merkez Bankası’nın faiz kararını bekliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) perşembe günü açıklayacağı faiz kararını bekleyen Türk Lirası, dün hafif yükselişlerle günü geçirirken, bugün düşüş eğiliminde

GIYNIK ÖZEL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) perşembe günü açıklayacağı faiz kararını bekleyen Türk Lirası, dün hafif yükselişlerle günü geçirirken, bugün düşüş eğiliminde.

Öğle saatlerinde dış piyasalarda dolar/TL 7.8955, Euro/TL 9.3108 ve sterlin/TL de 10.2460 TL’den işlem görürken, KKTC piyasasında aynı dakikalarda dolar 7.94 TL, Euro 9.35 TL, sterlin de 10.27 TL’den satılıyordu.

TCMB FAİZLERİ %12’YE ÇIKARABİLİR

TL’nin değeri açısından oldukça önemli olan politika faizinin TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz artırabileceği tahminleri yapılıyor.

Bloomberg HT’nin yaptırdığı TCMB faiz kararı anketine katılan kurumlar, politika faizinin 175 baz puan artırabileceği fikrinde birleşti.

Bloomberg HT Araştırma Masası’nın TCMB’nin faiz kararına ilişkin düzenlediği beklenti anketine katılan 19 kurumun medyan tahmini, politika faizinin 175 baz puan artırılarak yüzde 12’ye çıkarılacağı yönünde.

En düşük faiz beklentisini paylaşan kurum, politika faizinin 100 baz puan artırılarak yüzde 11.25’e çıkarılmasını bekliyor, en yüksek faiz beklentisini paylaşan kurum ise politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 12.75’e yükseltileceğini öngörüyor.

Kurumların yıl sonu medyan politika faiz beklentisi ise yıl sonunda yüzde 12.50 olacağı yönünde.

DOLAR SEÇİM VE PAKETTEN ETKİLENİYOR

Öte yandan, ABD’de seçim öncesi hükümet ve meclis arasında tekrar görüşülecek olan teşvik paketi, piyasalarda da beklentileri hala güçlü tutuyor.

Dolar, teşvik paketi haberleri ile Cuma gününden itibaren düşüşe geçti, ABD Dolar Endeksi dün 93,23 seviyesine gerilemesinin ardından günü 93,42’den kapattı. Endeks bugün meclis sözcüsü Pelosi’nin son gün olarak işaret etmesiyle güne satıcılı başlarken dolar da majör paralar karşısında düşüşte.

EUR/USD, dün 1,1795’e yükselmesinin ardından bugün 1,1770’ten işlem görüyor. GBP/USD, dün 1,30 üzerine çıkarak son günlerin en iyi yükselişini yaşadı, parite günü 1,2950 altında kapatmasının ardından bugün açılış seviyesinin hemen üzerinde işlem görüyor.

Gelişen ülke paralarının tamamı dün dolar karşısında değer kazanmasının ardından bugün ise karışık seyir izliyor. Rand, peso, baht, ringit ve lira günün ilk yarısında düşerken ruble, koruna ve real ise hafif alıcılı işlem görüyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu