EkonomiKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

Türk Lirası son 19 yılın en güçlü çıkışını yaşadı

Türkiye’de ekonomi yönetiminde yapılan iki değişiklikle coşan Türk Lirası bu hafta %10 değer kazanırken, haftalık yükselişinin geçtiğimiz 19 yılın en güçlü çıkışı olduğu gözlendi

GIYNIK ÖZEL

Türkiye’de ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklerin ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomi açıklamalarıyla Türk Lirası’nda bu hafta ciddi bir geri dönüş olmasını sağladı.

Piyasalar gelecek hafta yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde TL varlıklardaki iyimserliğin sürmesini bekliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) geçtiğimiz ay politika faizinde beklenen artışı yapmaması TL’yi iyice zayıf hale getirmiş, önemli para birimleri TL karşısında rekor üstüne rekor kırmaya başlamıştı.

Geçtiğimiz hafta önce Cuma gecesi itibariyle ekonomi cephesinde yaşanan gelişmeler ardından Hazine ve Maliye Bakanı’nın istifası, bunlar sonrasında ise TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları Türk Lirası’nın keyfini yerine getirdi.

Türkiye’nin risk priminin de 400 baz puan seviyesi altına inmesiyle TL varlıklardaki yükseliş bu hafta iyice hızlandı ve TL, açık ara haftanın en çok değer kazanan parası oldu.

Bugün yurt içinde açıklanan sanayi üretimi ve perakende satışların da Eylül’de beklentileri karşılamasıyla fiyatlamalar TL pozitif olarak devam ediyor.

EURO 9 TL’NİN ALTINI GÖRDÜ

TL, bu hafta son yılların en sert yükselişini yaşadı dolar TL karşısında %10, Euro %12, sterlin de %11 oranında düştü. Geçen ayki PPK kararı sonrası tüm kazancını silen dolar kuru haftanın son işlem gününde 7.61’e, Euro kuru ise 9.0 seviyesinin, sterlin de 10.10 seviyesinin altına geriledi. Ancak, daha sonra kurlarda hafif bir yükseliş olmasına rağmen TL kazançlarını sürdürüyor.

KKTC serbest döviz piyasasında saat 11.30 sıralarında dolar 7.70 TL’den, Euro 9.10 TL’den, sterlin ise 10.14 TL’den satılıyordu.

Türkiye piyasalarında ise saat 11.30’da dolar/TL 7.6496 seviyesinde, Euro/TL 9.0345 seviyesinde ve sterlin de 10.0635 seviyesinde işlem görüyordu.

KÜRESEL PİYASALAR YÖN ARAYIŞINDA

Öte yandan küresel piyasalar, yoğun geçen haftanın son işlem gününde yön arıyor. Asya borsaları gerilerken ABD vadeli endeksleri karışık seyir izliyor.

Koronavirüs vakalarının dünya genelinde kontrolsüz şekilde artmaya devam etmelerinin yarattığı endişeler ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikalı şirketlerin Çin Ordusu ile bağlantısı olan Çinli şirketlere yatırım yapmalarını yasaklaması Asya borsalarına satış getirirken ve ABD vadeli endekslerinde ise karışık bir seyir izleniyor.

ABD’de Trump yönetiminin yeni bir koronavirüs teşvik paketi için Demokratlar ile müzakerelerden çekilmekte olduğu haberleri de piyasaları olumsuz etkileyen faktörler arasında.

ALTIN SON 1.5 AYIN EN KÖTÜ NOKTASINDA

Altın fiyatları, artan koronavirüs vakalarının ekonomik etkisine dair endişelerin aşı umutlarını gölgelemesiyle hafif yükseldi ancak, Eylül sonundan beri en kötü haftalık performansına hazırlanıyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.1 yükselerek 1,877.14 dolarda seyretti.  Haftalık olarak ise yüzde 3.8 geriledi.

BRENT, 43 DOLARIN ALTINDA

Petrol fiyatları, artan koronavirüs vakaları nedeniyle küresel ekonomide ve yakıt talebinde iyileşmenin yavaş olacağı endişeleriyle geriledi ancak aşıya dair umutlardan destek bularak üst üste ikinci haftayı da kazanımla kapatmaya hazırlanıyor. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı dün yüzde 0.6 geriledikten sonra yüzde 1.7 düşüşle 42.78 dolarda işlem gördü. ABD hafif ham petrolü dün yüzde 0.8 düşmesinin ardından yüzde 2.2 gerileyerek 40.23 dolarda seyretti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu