EkonomiKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

Türk Lirası politika kurbanı

Türkiye’nin Doğu Akdeniz, Dağlık Karabağ ve Kapalı Maraş politikalarından kaynaklanan jeopolitik riskleri Türk Lirası’nın kurlar karşısında tüm zamanların en değersiz seviyesine gelmesine yol açarken, kurlar rekor üstüne rekor yükselişlere imza atıyor

GIYNIK ÖZEL

Ekonomistler Doğu Akdeniz, Dağlık Karabağ, Kapalı Maraş derken Türkiye’nin jeopolitik risklerinin sürekli arttığının bunun da Türk Lirası’nın değer kaybetmesine yol açtığını söylüyor. Küresel piyasalarda iyimserlik havası hakim ancak, TL sürekli değer kazanan gelişen ülke paralarından negatif ayrıştı. TL’nin günlük değer kaybı yüzde 1’i aştı.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz, Dağlık Karabağ ve Kapalı Maraş politikalarından kaynaklanan jeopolitik riskleri Türk Lirası’nın kurlar karşısında tüm zamanların en değersiz seviyesine gelmesine yol açarken, kurlar rekor üstüne rekor yükselişlere imza atıyor.

Küresel piyasalarda iyimserlik havası yaşanırken, Türkiye piyasasında kara bulutlar var. TL’nin değer kaybının hızlandığı bugün saat 12.00 sıralarında dolar/TL 7.94 seviyesinden, Euro/TL aynı dakikalarda günlük 9.32 seviyesinden, sterlin/TL de 10.2725 seviyesinden işlem görüyordu. Saat 13.00 sırlarında kurlar hafif geri çekilse de dolar 7.91’in, Euro 9.31’in, sterlin de 10.23’ün üzerinde satılıyordu.

KKTC serbest döviz piyasasında bugün sabah saatlerinden itibaren adım adım çıkan dolar 8 TL sınırına dayandı. Saat 13.00 sıralarında dolar 7.97 TL’nin, Euro 9.37 TL’nin, sterlin de 10.30 TL’nin üzerinde alıcı buluyordu.

TL NEDEN NEGATİF TARAFTA?

Türkiye’deki ekonomi çevreleri, jeopolitik gelişmeleri, TL’de negatif ayrışmanın temel gerekçesi olarak gösteriyor.

Ekonomistlere göre TCMB, Eylül toplantısında politika faizini 200 bp artırdı ve fonlamalar da üst banttan yapılıyor, ancak, merkezin sıkılaştırma adımlarına karşın yurtiçindeki tansiyonun yüksek olması nedeniyle TL’deki kayıplar da devam ediyor.

Bu arada Merkez Bankası (TCMB) ise likidite adımlarıyla piyasaya sağladığı fonlamanın maliyetini yükseltmeye devam ediyor. Dün itibarıyla ortalama fonlama maliyeti %11.47’ye yükseldi.  Gecelik faizler bankanın faiz koridorunun üst bandı olan %11.75’i de aşarak yüzde 12’nin üzerine çıkarken, bankanın sıkılaştırma adımları devam ediyor.

PİYASALAR BİDEN’İ FİYATLIYOR

Bu arada, küresel piyasalarda iyimserlik havası yaşanıyor. Bu iyimserliğin nedeni ise ABD’de ekonomiye daha fazla destek verileceğine dair yeniden canlanan umutlar…

Öte yandan küresel piyasalar kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde Demokratların zafer kazanacağını fiyatlamaya başladı.

Bu gelişmeler ışığında, Asya borsaları bugün bir ayın zirvesine yükselirken ABD vadelileri de %0.4’ler civarı artıda. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi %0.3 artışla art arda dördüncü seansta da yükselerek eylül başından bu yana en yüksek seviyelere ulaştı. Avustralya borsası, federal bütçede açıklanan beklentilerin üzerindeki mali desteğin etkisiyle %1.1 değerlenirken Japonya’nın Nikkei endeksi %0.5 yükseldi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu