EğitimKıbrısManşet

Temizlik işçilerine ödenen işsizlik maaşı geri istendi

100’ü okullarda çalışan temizlik işçileri olmak üzere toplamda 400 kişinin mağdur edildiğini söyleyen temizlik işçileri mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.


31 Aralık 2020’de okulların kapanmasıyla taşeron firma tarafından işten çıkarılarak işsizlik maaşı almaya yönlendirilen temizlik işçileri, 25 Ocak’ta okulların geri açılmasıyla 25-26 Ocak 2021 tarihlerinde çalıştılar ancak pandemi nedeniyle okulların yeniden kapanmasıyla yeniden işsiz kaldılar. Bu süreçte Şubat ayı işsizlik maaşından yararlanan işçiler, Mart ayı işsizlik maaşını alamadıkları gibi Sosyal Sigortalar tarafından Ocak ayı itibariyle çalışıyor gözüktükleri için Şubat ayından ödenen işsizlik maaşı da geri istendi. Temizlik işçilerine, işsizlik maaşının geri iade edilmemesi halinde işsizlik maaşından bir kez daha yararlanamayacakları bildirildi.

Konuyla ilgili GIYNIK’a ulaşan temizlik işçileri,” Ne yapacağımızı, nereye gideceğimizi şaşırdık. Bu dönemde evimize ekmek götüremiyoruz, çocuklarımızın boğazından bir lokma geçmiyor” diyerek mağduriyetlerini dile getirdi.

ÇALIŞMIYORLAR AMA İŞSİZLİK MAAŞINDAN DA YARARLANAMIYORLAR
Devlet okullarında taşeron firmalara bağlı olarak çalışan temizlik işçileri 31 Aralık 2020 tarihinde okulların kapanmasının ardından, taşeron firma tarafından işten durdurularak, işsizlik maaşı almaya yönlendirildi ancak Ocak ayının 25’i ve 26’sı tarihlerinde okulların açılmasıyla işlerine geri döndüler. Pandemi nedeniyle Ocak ayında iki gün çalışan temizlik işçileri, Şubat ayı işsizlik maaşını aldılar. Mart ayında işsizlik maaşları ödenmeyen işçiler, sosyal sigortaları aradı ve çalıştıkları gerekçesiyle işsizlik maaşından yararlanamadıkları söylendi.

ŞUBAT MAAŞI GERİ İSTENDİ
Temizlik işçileri, 25-26 Ocak 2021 tarihinde okulların geri açılmasıyla birlikte işlerine döndüler. Ancak salgının artış sebebiyle tüm ülkede yeniden kapanma kararı açıklandı. Okullarında kapanmasıyla birlikte yalnızca iki gün çalışan işçiler sosyal sigortalara durumu bildirdi ancak Sosyal Sigortalar Dairesi iki günlük sürecin işsizlik maaşlarını etkilemeyeceğin, devletin aldığı bir karar nedeniyle mağdur edilmeyeceklerini bildirdi. Buna rağmen Mart ayında işsizlik ödeneği alamadılar.

GERİ ÖDEMEZSEK İŞSİZLİK MAAŞI ALAMAYACAĞIZ
Mart ayının ilk günlerinde taşeron firma tarafından çalıştıkları iki günün sigortasının yatırılması gerektiği gerekçesiyle belgelerini imzalayan temizlik işçileri, Mart ayı sonunda işsizlik maaşlarını alamadı. İşçiler Sosyal Sigortalar Dairesi aradığında ise çalışıyor gözüktükleri için maaşlarını alamadıklarını hatta işçilere bu dönemde çalışmalarına rağmen Şubat ayında işsizlik maaşı aldıklarını ve Şubat ayına ait maaşın geri ödenmemesi halinde bir daha işsizlik maaşından yararlanamayacakları söylendi.

O DAİREDEN O DAİREYE GİTTİ AMA SONUÇ YOK
Durumlarını aktarmak için Sosyal Sigortalar Dairesi’ne gittiğini ifade eden bir temizlik işçisi, “ iki gün çalıştığımız için taşeron firma bize sigorta yatırımını yapmak zorundayım diyerek belge imzalattı. O imzaların ardından Mart sonunda almamız gereken işsizlik maaşlarımız yatmadı. Ben de durumumuzu iletmek üzere Sosyal Sigortalar Dairesi’ne gittim. Orada görüştüğüm kişi bana bunun için geldiğinizi bilseydim hiç yukarı çağırmazdım, taşeron firma konuyla ilgili dilekçesini yazdı diyerek beni Çalışma Dairesi’ne yönlendirdi. Ardından Çalışama Dairesi’ne gittim. Orada da Bakanlık bunun için komite toplayacak uygun görürse işsizlik maaşı alabileceksiniz, siz bir de Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşün dedi. Oradan ayrılıp Milli Eğitim Bakanlığı’na gittim. Oradan da bir sonuç alamadan evime döndüm” dedi.

EVİMİZE EKMEK GÖTÜREMİYORUZ
Konuyla ilgili çaresiz kaldıklarını belirten temizlik işçileri, “ Bizler çalışamadığımız gibi bir de çalıştığımız gerekçesiyle Şubat ayı maaşını bizden geri istiyorlar. Yoksa işsizlik maaşı alamayacağımız söylüyorlar. Bir çok arkadaşımız evine ekmek götüremiyor, faturalarını ödeyemiyor. Evlerimizde internet yok, çocuklar online eğitimden bile geri kalıyorlar. Bizler işsizlik maaşlarımızla geçinmeye çalışıyorduk, şimdi ne yapacağız?” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu