EkonomiKıbrısManşetSağlıkSiyaset

Tavşana kaç, tazıya tut hükümeti!

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi'nin aldığı kararların Bakanlar Kurulu tarafından 'kırpılarak' yürürlüğe konmasına rağmen, kırpılan kararlar dahi tam anlamıyla uygulanmıyor. 2020 Mart ayından bu yana pandemiyle mücadele için aldıkları doğru kararlarla hükümete yön veren ve Haziran ayında ülkeyi sıfır vaka seviyesine getiren Sağlık Bakanlığı'na bağlı Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi'nin kararları havada kalıyor

GIYNIK ÖZEL

Bugün vakalarda yeni rekor bekleniyor. Vaka sayısının bugün 100’ün üzerine çıkması beklenirken, sağlıkçılar 3-4 gün içerisinde pik yaşanacağını öngörüyor. En yüksek vaka sayısına ulaşılmasından ve ölümlerin yaşanmasından endişe ediliyor. Acil Durum Hastanesi’nde yer kalmadığı için Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde pandemi için kullanılan bölümlere yeniden hasta yatışı yapılmaya başlandı. Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, vakaların hız kesmeden arttığını, bugün daha da artış beklendiğini söyleyerek, vatandaşlara evde izole olma çağrısında bulundu. Pilli, “Lütfen herkes evlerinde izole olsun. Bundan böyle kendini koruma görevi kişilere kalmıştır. Bulaş yükselişle artmaya devam etmektedir” dedi.

ÜST KOMİTE KARARLARI KIRPILIYOR

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin aldığı kararların Bakanlar Kurulu tarafından ‘kırpılarak’ yürürlüğe konmasına rağmen, kırpılan kararlar dahi tam anlamıyla uygulanmıyor. 2020 Mart ayından bu yana pandemiyle mücadele için aldıkları doğru kararlarla hükümete yön veren ve Haziran ayında ülkeyi sıfır vaka seviyesine getiren Sağlık Bakanlığı’na bağlı Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin kararları havada kalıyor.

Pandeminin ülkemizde görüldüğü Mart ayında da Sağlık Bakanı aynı kişiydi, Nisan ayında ülkenin kapanmasını sağlayan Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi de aynı kişilerden oluşuyordu. Nisan ayında kapanmayı başardık fakat şimdi neden bunu başaramadığımız merak ediliyor.

TEST KUYRUKLARI YOLLARA TAŞTI

Ülke genelinde, sokağa çıkma yasağının devam ettiği süreçte bazı elzem işletmeler çalışmaya devam edecek fakat kontrolden çıkan yerel bulaş nedeniyle açık olan sektörlerin çalışanlarından PCR testi yaptırmaları talep edildi. Üst Komite tarafından alınan kararlar uyarınca, elzem sektörler olarak sayılan market, manav, kasap, eczane, fırın gibi işletmelerin çalışmaya devam etmesi için verilmesine rağmen, bugün binlerce kişinin PCR testi yaptırmak için PCR test merkezlerine ve özel hastanelere koşması büyük şaşkınlık yarattı. Açık olan sektörlerin sayısı ile PCR testi yaptırmaya gidenlerin oranı birbirini tutmuyor.

YASAK VAR ‘MIŞ GİBİ’ YAPILIYOR

Kapanma ve sokağa çıkma yasağı alınmış gibi yapıp diğer taraftan Pakistanlı bahçıvana bile evlere gidip bahçe düzenlemesi için izin veriliyor. Herkese gelişi güzel izin veriliyor.

KAPALI KAPILAR ARDINDA ÇALIŞMAYA DEVAM

Kapalı olan sektörlere el altından izinler verildiği ve özel sektör çalışanlarının kapalı kapılan ardında gerek depolarda gerekse online alışveriş hizmetlerinde çalıştırılmaya devam ettiği herkes tarafından biliniyor fakat yetkililer buna göz yumuyor.

BAŞVURANA İZİN VERİLİYOR

İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan sistemle başvurulan sokağa çıkma izinlerinin gelişi güzel verildiği, sağlık amacıyla izin talep edene izin verilmezken, Lapta’dan çıkıp Değirmenlik bölgesine markete gitmek isteyene bile izin verildiği gözlemleniyor. Online sistemden izin alamayanlar ise Kaymakamlıklara ve Polis karakollarına başvurarak izin alabiliyor. İddiaya göre polise, ‘izin başvurusu yapan kimseyi geri çevirmeyin’ talimatı verildi. İlçe giriş ve çıkışlarında polis denetimleri yapılıyor ama herkesin elinde bir izin belgesi var.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu