GenelKıbrısManşet

Tatar: Bu şehitler bizimdir, tören olacaksa sivil değil devlet töreni olacak

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kısa zama önce yaşanan şehit cenazelerinin sivil bir törenle toprağa verilmesi konusu hakkında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kısa zama önce yaşanan şehit cenazelerinin sivil bir törenle toprağa verilmesi konusu hakkında açıklamalarda bulundu.

“Şehitler devletin şehididir, o yüzden devlet töreni ile toprağa verilmelidir” görüşünü dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, 2010 tarihinde yasada şehit ailelerine, cenaze töreni için seçim şansı verildiğini lakin bunun düzeltmesi gereken bir hata olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Tatar; hükümete bu konunun düzeltmesi konusunda da telkinde bulunacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın konu ile ilgili açıklamaları şu şekilde:

“Çok müsterihim. Bir Devlet Başkanı olarak bunu açıklamakı zorundayım. Çok fazla telefon aldım o sabah. “Bu insanları katlettiler, soykırım yaptılar; böyle bir olayın sivili mi olur? ” şeklinde yorumlar aldım. Derhal ilgili makamları aradım; aile böyle istedi dediler. Elbete aile öyle isteyebilir. Ama burda bir sıkıntı var dedim ben ve açıklamamı yaptım. Çünkü bu şehitler devletindir. Burada tüm dünyanın farklı farklı gündemlerle soykırıma karşı geldiğini biliyoruz,  hala daha çeşiti ülkelerde soykırım tartışmaları vardır. “Nasıl oldu nasıl, hesabı verilmedi” şeklinde. Bizim Kıbrıs’ta bunun hesabı verilmedi. Soykırımı Rumlar, EOKAcılar bunun hesabını vermedi. Çünkü tanınmış olan Kıbrıs Cmhuriyeti bunu hiçbir mahkemeye taşımadı. Çünkü hala daha rum tarafını yöneten insanlardır. Hala enossitir esas politika. B unu söylemek zorundaydım. 2010 zamanında yasada bir değişiklik oldu aile kendi bireysel tercihi durumda cenazeye karar verebilir. ,Ben hükümete bu konuda bir telkin yapacağım. Bunun düzeltilmesi lazım.Bu şehitler bizimdir. Eğer böyle bir tören olacaksa bu sivil olmaz, devlet töreni olması lazım. Bu bizim şehitlerimize vefa borcumuzdur”

“Utanmaz adammışım ben”

İfade özgürlüğünü savunan insanlar ben fikrimi ifade ettim diye ban a haketti diyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kendisinin sivil tören yerine devlet töreni olmalıydı açıklmasından sonra, “utanmaz adam” şeklinde hakaretlere mağruz kaldığını asıl sıkıntının da bu olduğunu dile getirdi.

Tatar’ın açıklamaları şu şekilde:

“Benim sıkıntım, hep ifade özgürlüğünü savunan insanlar ben bu konuyu efendi efendi açıkladım diye; Allahtan rahmet diledim, baş sağlığı diledim, güzel cümleler krdum diye karşılığında bana “utanmaz adam” dediler. Ben utanmaz adammışım. Benim isyanım budur, bunu kabul edemem. Siyaset yapan biri varsa o da sivil tören yapanlardır. Bu insanlar savaş mağduruymuş inanmadım okuduklarıma. Neredeyse şehit değil savaş mağduru denilecekti.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu