KıbrısManşet

Tarihi değil, tâlihi pazarlamak

Kuzey’den veya Güney’den yurdumuz turizmine bakış açısı mı? Özetle; ‘biraz no more bets’li 29-0-32 ve komşuları, biraz handicap win bet yanında, biraz kârhane, biraz da Cratos Cage Modeli’ bir turizm çerçevesinde bir bakış açımız vardı Covid öncesi bildik.

E hâl böyle olunca gençlikte arkadaşlarla turizme ilişkin bir tv programı organize etmiştik. Konu özelde spor turizmi, genelde ise turizm sektöründeki sorunlarımızdı. Siyasetten uzak bir şekilde turizm konusunda oldukça tecrübeli olan Salahi Uçkan’la birlikte taa Karpaz’dan girdik, Ibiza’dan çıkmıştık.

Değerli Salahi Hocamız, Kuzey’deki her bir öğrencinin 22 turiste bedel olduğundan falan bahsetti. Bunun yanında eğer yılda 800 bin turist en az bir hafta ülkemizde konaklarsa, ekonomimizin tüm cari açık sorunlarını halledeceğinden filân da bahsetti. Bize yılda 100 bin, Güney’e ise yılda 3 milyon turist geliyormuş. Turizmde onlar malesef deve, biz ise halen cüceyiz. Maalesef halen bu konuda diğer konularda da olduğu gibi bir yol haritamız yok. Aslında var da yok. Dosyalar hazırlandı ama daha araziye birtürlü inemedik.

İşgal denizler konusundaki mahkemelik durumları çoktan geçtik; Örneğin tarihi eserlere ilişikin herhangi bir projemiz var mı? Tarihi eserler, bir ülkenin ilgi turizmi çerçevesindeki en önemli öğelerinden. Hele hele sürekli olarak bir medeniyetin kucağından kalkıp, başka bir medeniyetin kucağına oturan Kıbrıs adası gibi yerleşim bölgelerinde gezecek ve görecek anıtlar, müzeler ve sanat tarihine ışık tutacak eserler vardır. Kimisi atıl durumda, kimisini daha bilmiyoruz, kimisini ise çoktan unuttuk bile.

Lefke’den tanıştığımız Güney Afrika asıllı İngiliz kardeşimiz bile 14’ncü yüzyılda Lüzinyanlar tarafından inşa edilen Othello Kalesi’ni, Ortaçağ’a ait etkileyici mimarisiyle Saint Hilarion’u ve Salamis’te doğmuş Yahudi bir ailenin oğlu olan, en önemlisi de Hazreti İsa’nın 12 Havarisi’nden biri olan Saint Barnabas’ın manastırını âlâkaya maydanoz Fransız gibi bu konulara yabancı benden/bizden daha iyi biliyor.

Rivayete göre İngiliz düşünür William Shakespeare, Othello adlı eserinin ilham kaynağı, şu an farelerin mesken tuttuğu Othello Kalesi’ymiş. Ya Amerikan yapımcı Walt Disney’e ne demeli? Logosunun arka fonunda bile kendisine ilham kaynağı olan Saint Hilarion Kalesi’nin silüeti var. Saint Barnabas, Hazreti İsa’nın 12 Havarisi’nden biri ama biz onu çalınan ikonlarıyla yarım-yamalak biliyoruz. Bu özellikteki tarihi eserler ambargo-mambargo dinlemez. Ya biz “Akdenizliler” ne yapıyoruz. Hâlâ daha Spor turizmini mamur edemedik, bâri tarihi pazarlayalım. Sonuç mu? Maalesef hâlen tarihi değil, tâlihi pazarlıyoruz. Hayırlısı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu