KıbrısManşetSiyaset

Taçoy: Akıncı tahminim tutmadı

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Kıbrıs sorunu, cumhurbaşkanlığı seçimi ve hükümetle ilgili açıklamalarda bulundu

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy,  Haber Kıbrıs Web TV’de katıldığı “Günaydın Haber Kıbrıs” programında Mete Tümerkan ve Hüseyin Ekmekçi’nin sorularını yanıtladı. Hasan Taçoy, Kıbrıs sorunu, cumhurbaşkanlığı seçimi ve hükümetle ilgili açıklamalarda bulundu.

Görüşmelerde başlangıç noktası KKTC olmalı

Hasan Taçoy, Türk tarafının görüşmeden kaçmadığını belirterek, Rum tarafının ise çözüme yaklaşmadığını söyledi. Taçoy, görüşmelere mutlak federal çözüm ile başlanması halinde birçok noktada gerileme olacağını ifade ederek, başlangıç noktasının KKTC olması gerektiğini vurguladı.

Seçime dıştan müdahaleler var

Taçoy, Crans Montana’da başarısızlık yaşandığını Akıncı’nın bizzat kendisinin açıkladığını dile getirerek, “Seçim var diye dıştan müdahaleler de var. Seçim sonrası çözüm görüşmeleri başlatılacakmış. 2 buçuk yıldır neredeydiler?

Akıncı tahminim tutmadı

Taçoy, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili tahminler yaptığını belirterek, Ersin Tatar’ın aldığı oy oranını bildiğini ancak Mustafa Akıncı’nın oyu ile yaptığı tahmininde yanıldığını söyledi. Taçoy, Akıncı’nın yüzde 20- 25 arası oy almasını beklediğine dikkat çekerek, “Beklediğimden yüksek aldı bu sonuçta HP’nin de etkisi var hükümetten çekilmeseydi Akıncı bu oyu alamazdı” dedi.

Seçime katılımın düşük olmasını değerlendiren Taçoy, “Demokrasi gereği herkes sandığa gitsin oyunu versin ancak KKTC’nin geleceği için UBP’ye ve adayı Ersin Tatar’a versin” dedi.

AB ve Rum’un kapısını mı çalacağız ?

Taçoy, Türkiye üzerinden seçim propagandası yapılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin sözünden dışarıya çıkılmayacak diye söylenti var bunlar yanlıştır. Ülkede başta ekonomik ve diğer sıkıntılar yaşandığında AB ve Rum’un kapısını mı çalacağız çalacağımız tek kapı Türkiye’dir” dedi.

Seçime dıştan müdahalelerle ilgili konuşan Taçoy, “2000’li yıllarda Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın görüşmecilik görevinden alınması ile ilgili çağrı yapan Akıncı değil miydi ?” diye sordu.

Tatar herkesle içli dışlıdır

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, kendi seçim kazancını elde etmek için 5 yılda toplumu bölüp ayrıştırdığını anlatan Taçoy, “Berlin görüşmesi öncesi UBP’yi çağırmadı çünkü yanlıdır. Akıncının en kötü yanı tarafsız olmamasıdır” dedi.

Ersin Tatar’ın en kötü yanının ise herkesle içli dışlı olması olduğunu anlatan Taçoy, “Bu durum aslında güzeldir çünkü Sarayın kapıları herkese açık olacak” dedi.

Ülke hükümetsiz kalmamalı

Ekonomi Bakanı olarak yarını düşünmek gerektiğine dikkat çeken Taçoy, ülkenin hükümetsiz bırakılmaması gerektiğini savundu. Taçoy, “Erken seçim olasılıktır. Baraj yüzde 10’a çekilsin karma kaldırılsın diye daha önce açıklamalarımız var. Geçmişte erken seçim isteyen partilerin duruşu cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra ne olacak? Partilere kapımızı kapatmayız ama hükümet kurulması olasılığı UBP-HP ile UBP-CTP’dir. Tatar kazanırsa hükümetin kurulması için girişim yapacak. Akıncı kazanırsa konjonktür değişecek. Siyasi vizyon, oy kaymaları ve ittifaklar gündeme gelecek” dedi.

Kaynak: Haber Kıbrıs

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu