KıbrısManşet

“Sıfır vaka olan yerlerin kapatılmasına anlam veremedim”

Enerji ve Ekonomi Bakanı Erhan Arıklı, katıldığı bir TV programında gündemin öne çıkan başlıklarına dair açıklamalarda bulundu.

 

Sokağa çıkma yasağının 22 Şubat’ta bitmesiyle birlikte alınacak yeni kararlar hakkında değerlendirmede bulunan Arıklı, tüm bakanlıkların kendi bünyelerinde kademeli açılmayı değerlendireceğini ve kapanmanın önemli bir tedbir olduğunu belirterek “Bundan sonraki açılım daha önemli kontrolsüz açılımda alınan bütün tedbirler boşa gider” ifadelerine yer verdi.

“KONTROLSÜZ AÇILMAYA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Kontrolsüz ve uygun olmayan şekilde açılıma giden Almanya’yı ve birçok yeri örnek vererek, Bu dönem bizim için önemli kontrollü ve dikkatli geçirmemiz lazım. Aksi takdirde Almanya bulaş ile mücadele etmek zorunda kaldı ve borçlanmaya gitti. Örnekleri var karşımızda. Güney Kıbrıs’ın durumu ortada insanları kapatıp ciddi yardım yapmak zorunda kaldı istenmeyen sahneler yaşandı. Reel sektör ciddi kriz içerisinde. Pazar gününe sokağa çıkma yasağı hakkında konuşacağız kaldırılıyorsa nasıl kaldırılacak hangi sektörlere müsaade edilecek hepsi ele alınacak bu konu hakkında her bakanlık kendi alanında çalışma yapıyor. Kontrolsüz açılmaya izin veremeyiz” dedi

GELECEK ÖĞRENCİLERİN PCR TESTİ VE KARANTİNA ÜCRETLERİ İÇİN TÜRKİYE’DEN DESTEK

Öğrencilerin ülkeye girişleri konusunu ele alan Arıklı, öğrencilerin karantina ve PCR testleri için Türkiye’nin belli bir meblağ ayırdığını kaydetti. Aynı şekilde turizm için de birtakım çalışmaların yapıldığını ifade eden Arıklı, “Nisan ayı itibari ile de turizmi ciddi şekilde açmak istiyoruz. En başarı yol nüfusun yüzde 75’ini aşılamak” şeklinde konuştu.

Okulları açacaksak öncelikle o sektör içindekiler aşılanmalı” diye Arıklı, “Ekonomik sıkıntımız yok tek sıkıntımız aşıya ulaşmak Dünya’nın her yerinde aşı savaşı yaşanıyor. Güney Kıbrıs biz 20 bin civarı aşı yollaması gerekirken 4 bin kusur tane aşı yolladı. Türkiye bizden aşı için para bile talep etmiyor” ifadelerine yer verdi.

“0 VAKA OLAN YERLERİN KAPATILMASINA ANLAM VEREMEDİM”

Lefkoşa ve Girne dışındaki yerlerinde kapatılması kararına anlam veremediğini aktaran Arıklı bütün bir pastayı bölüştürmeliydik” benzetmesini yaparak “Sokağa çıkma yasağında 0 vaka olan yerlerin kapanmasına içim rahat etmedi ancak Sağlık Üst Kurulu’nun kararıydı bu karara anlam vermeden, içim huzursuz olarak bunu kabul ettim. Ekonomik durumumuz belliyken ve elimizdeki pastayı paylaştırmamız gerekirken biz her yeri kapattık” dedi.

“İFLASIN EŞİĞİNDEYİZ”

Ekonominin ciddi sıkıntı içerisinde olduğunu kaydeden Arıklı, kendisinin bazı konularda eleştirilmesini konusunda ekonominin ve sağlığın aynı anda dengede götürülmesinin gerektiğini vurgulayarak, “İflasın eşiğindeyiz” dedi

“VATANDAŞ BENİ KORONA YANLISI İLAN ETTİ… MAAŞLAR ÖDENMEZSE İÇ BORÇLANMAYA GİDERİZ”

Halkın kendisini Korona yanlısı ilan ettiğini ve vatandaş tarafından ciddi eleştirilere maruz kaldığını kaydeden Arıklı “Tabi ki sağlık da önemli ancak ekonomik bedelini yine hep birlikte ağır bir şekilde ödeyeceğiz. Maaşların ödenmemesi ya da herhangi bir sıkışmada iç borçlanamaya gideriz. Maaşların kesilmesi piyasaya az para akışı demek piyasaya az para akışı da devlete para girmemesi demek bu tam bir döngü o yüzden bu durumu en az zararla atlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu