KıbrısManşet

Özersay: “TC’de vaka sayısında patlama yaşandı. Değişen şartlara göre alınan kararları gözden geçirmek doğru bir yaklaşımdır”

Özersay, mecliste yaptığı konuşmasında öncelikle muhalefetin salonda olmayışından ötürü rahatsızlık duyduğunu ifade ederek, gündemde önemli konuların görüşüldüğüne dikkat çekti

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, mecliste yaptığı konuşmasında öncelikle muhalefetin salonda olmayışından ötürü rahatsızlık duyduğunu ifade ederek, gündemde önemli konuların görüşüldüğüne dikkat çekti.

Muhalefet vekillerinin haksızlık ettiğini belirten Özersay, konuların çarpıtılmaya çalışıldığını vurguladı.

Özersay, kürsüde şunlara değindi:

“Bence bir haksızlık yapıyorsunuz ve güneyle ilgili kararları siyasetle aldığımızı söylüyorsunuz ki bu doğru değildir. En somut örneği şu anki durumdur. Şu an güneye geçişlerde ve güneyden kuzeye geçişlerde ülkemize girişlerinde ilk girişte PCR göstermeleri yeterliydi. Ancak TC’den gelecek olan yolculara karantina uygulaması var. Eğer biz siyasi kararlar alsaydık, bunu bu şekilde yapmazdık. Adil olmanız gerek. 1 Temmuz’dan itibaren TC’den gelecek olanlara TC’yi A kategorisine koyduğumuzda TC’nin şartları daha farklıydı. Ancak şu an TC’de vaka sayısında patlama yaşandı. Siz durmadan karar değiştiriyoruz diyorsunuz. Olağan şartlarda sürekli karar değişmek doğru değildir ama değişen şartlara göre alınan kararları gözden geçirmek doğru bir yaklaşımdır. Özellikle böyle bir dönemde kararların gözden geçirilmesini yadırgamayınız. 1 Temmuz ile ilgili alınan koşullarla şu anki koşullarda önemli fark var. Bu yüzden ben de kararın gözden geçirilmesi gerektiğini söyledim. Bu karar tek başına değil Bakanlar Kurulu’nda alınması gereken bir karardır. Daha önce alınan kararlar da bu değişen şartlarda özden geçirildi.”

CTP Milletvekili Doğuş Derya, “Hangi Bilim Kurulu raporuna göre karantinasız geçiş kararını verdiniz?” diye soru yönelterek, bu konuda bilimsel meşruiyeti göstermek zorunda olduklarına dikkat çekti.

Derya’nın sorularına Özersay, şöyle yanıt verdi:

“KARARIN DEĞİŞMESİ GEREKTİĞİYLE İLGİLİ TOPLANTILAR VE ÇEŞİTLİ DEĞERLENDİRMELER YAPILIP, KARARIN REVİZE EDİLMESİ İÇİN ÇALIŞMA YAPTIK”

“Siz konuyu çarpıtmaya çalışıyorsunuz. Haksız ithamlarda bulunuyorsunuz ve ithamlara devam ediyorsunuz. Bu karar alındığında şartlar daha farklıydı ve Sağlık Bakanı’nın bizi yönlendirmesini esas alarak biz bu kararı aldık. Biz 1 Temmuz kararını aldığımızda DSÖ verilerine göre Almanya ve TC birbirine yakınken, Güney Kıbrıs, Almanya’dan tek PCR ile yolcu kabul ediyordu. Biz de bu yüzden TC ile ilgili bu kararı üretmiştik. Şu an ise bu kararın değişmesi gerektiğiyle ilgili toplantılar ve çeşitli değerlendirmeler yapılıp, kararın revize edilmesi için çalışma yaptık. Şu ayrıma dikkat çekmek istiyorum. Biz 1 Temmuz’a ilişkin aldığımız bir başka kararı değiştirmedik veya değiştirmeyeceğiz. Muhacerete ilişkin karar aldık. Salgının başlaması öncesinde ülkemize giriş hakkı olan herkesin 1 Temmuz sonrası da giriş hakkı olmasına karar vermiştik. Ermenistan, Nijerya ve Suriye ülkeleri haricinde ülkeye kim gelebiliyorsaydı gelmesine imkan sağlayacağımızı söyledik. 2. gelecek olan kişilerin hangi şartlarda ülkeye gireceği konusunda PCR testi ve karantina konusu üzerinde tartışıp, revize etme düşüncesine sahip olduğumuz. Bu da netleşince kamuoyuna çıkıp açıklayacağız.”

CTP Milletvekili Armağan Candan, kapıların açılımıyla ilgili “Kime inanacağız?” şeklinde soru yönelterek, toplumun doğru bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Özersay, sınır kapılarıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Cumhurbaşkanı açıklamasında Dışişleri Bakanı’yla yapmış olduğu konuşma sonrası Yeşilırmak sınır kapısıyla ilgili bir bilgi paylaştı. Bu karar Bakanlar Kurulu’na kimse bir şey talep etmeden ele aldığımız bir konudur. O bölgede kalan ve güneyde işleyenler orayı transit geçiş olarak kullanıyordu ve kapatıldığı için de tepki doğdu ve Sağlık Bakanı durumdan haberdar olduğu için bunu gündeme taşıdı. Bizim belirli bir kapıyı açmama yönünde bir kararımız yoktur. Ama geçişlerde uygulanacak prosedür için siyasi bir duruşumuz var. Ancak biz gerekli tedbirleri alarak, kapıları açma düşüncesindeyiz. Lokmacı ile ilgili olarak, orayı açma yönündeki irademiz net olarak ortaya koymaya çalışıyoruz. Oradan geçişler sıraya girme meselesidir ve dar bir sokaktır. Risk belki daha fazla ve mesafe kurallarına uyulması daha güçtür ama biz de o yöndeki talebimizi ilettik ve Cumhurbaşkanı Akıncı da bunu Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiadis’e iletti. Tüm kapılar belirlenecek kurallar kapsamında açılmalıdır. Diğer noktada charter uçuşlarda tamamı İngiliz vatandaşı olanların ülkeye girişinde beklemelerinin sebebi daimi ikametgahlarının tespitiyle ilgiliydi. Muhaceretten bunların tespitini yapmak gerekiyordu.”

“GÜNEYİN HER GEÇİŞTE PCR TESTİ İSTEMESİ ZORLUK ÇIKARMAKTIR”

“Güneyin her geçişte PCR testi istemesi zorluk çıkarmaktır. Çünkü Almanya’dan gelenlere 1 kez PCR test istenirken, bizden her geçişte PCR testi isteniyor ki bizde vaka yok. Bu da eziyete dönüyor. Bugünkü şartlar dikkate alındığında bu açıdan bence zorluk çıkaran konumdadır. Onu söylemek isterim. Muhalefetten şikayetçiyim. Böylesine önemli bir konu görüşülürken kimsenin burada olmamasını kınıyorum. Umarım dinlerler. Çünkü biz çıktığımız zaman olay oluyor ama onlar çıktığında bu normal karşılanmamalı. KKTC’nin kendine has bir özelliği var doğrudur. Charter uçuşlarda touch-down olmadan bize gelmesi anlam kazanıyor. TC’den transit gelindiğinde orada risk alınır mı düşüncesine ben olumsuz bakıyorum. Çünkü o kişinin hangi ülkeden geldiği bir anlam taşıyor.”

KAYNAK: KIBRIS HABERCİ

Diğer Haberler

Başa dön tuşu