KıbrısManşetSürmanşetVideo Galeri

Öğüç: Hiçbir kampanyanın ekstra oy getirisi yok

Adayların seçim çalışmaları süratle devam ederken, İletişim Uzmanı Çağdaş Öğüç, GIYNIK Gazetesi için adayların propaganda çalışmalarını irdeledi

GIYNIK ÖZEL – ZEYNEP UYAR

Mart ayından beridir yaşadığımız pandemi sürecinin ardından ertelenen Cumhurbaşkanlığı seçimi için 11 Ekim’de sandık başına gideceğiz. Toplu etkinlikler ve mitingilerin yasak olması nedeniyle, Cumhurbaşkanı adayları seçim kampanyalarına sosyal medyadan ve basına verdikleri demeçler üzerinden devam ediyor. Adayların seçim çalışmaları süratle devam ederken, İletişim Uzmanı Çağdaş Öğüç, GIYNIK Gazetesi için adayların propaganda çalışmalarını irdeledi. Öğüç, adayların hiçbirinin seçim kampanyasında kararsızların fikrini değiştirecek ya da kendilerine yeni oy kazandıracak bir unsur olmadığını savundu.

“HAYATININ NASIL ŞEKİLLENDİĞİNİ ÖN PLANA ÇIKARDI”

“Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Kudret Özersay ilk yayınladığı video tanıtım filminde hayatının nasıl şekillendiği ile ilgili seçmenlere bilgi aktardı. Video filmindeki ev sahnesi ile savaşı anlattı.

Babasının kaybından sonra göç etmek zorunda kalan ve hayatını buna göre şekillendiren Özersay, hayatının sürekli okumak araştırmak ve akademik anlamda olan başarısını seçmene aktarmaya çalıştı.

Şehit edebiyatının da konu olduğu video filminde, ben okumuş birisiyim, çeşitli zorluklar yaşadım zor bir süreçten geçtim izlenimi verdi.

Özersay’ın kurgu olarak video filmi başarılı diyebiliriz içeriği bakımından değil ama en azından tanıtım filminin bir hikayesi var ve buda yaptığı film üzerinde çalışıldığına işaret ediyor.”

“BİZ BABA SEÇMİYORUZ, BABA DA İSTEMİYORUZ”

“UBP Cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar için yayınlanan ilk video filmde ‘Ailesinin Gözünden Ersin Tatar’ çalışması çıktı karşımıza ve Tatar’ın videoda hiç konuşmaması dikkatimi çekmişti.

Aslında Ersin Tatar videosunda ne kadar iyi bir baba ve eş olduğu, ailesi ile birlikte İstanbul’da yaşarken bile aklının bir köşesinde Kıbrıs olduğu öne çıkarılmış. Aynı zamanda kızlarının da ifade ettiği özgürlükçü bir yanı da olduğu ve özgürlük yanlısı olduğu videoya işlenmiş.

Daha çok aile babası olarak karşımıza çıkan Ersin Tatar neden o zaman aday oluyor, biz baba seçmiyoruz, baba da istemiyoruz, benim babam var.

Tabi Tatar’ın yayınlanan ikinci videosunda rap şarkının olduğu videoda, çekim teknikleri ve kurgusu için ciddi anlamda uğraşılmış ve bir emek verildiği de ortada.

Tabi bir de benim, sahiplenilmeyen ama içeriğinin Ersin Tatar’ın propaganda ekibine ait olduğunu düşündüğüm bir video var. Tatar’ın ikinci çıkan Rap şarkılı videosu ile benzer çekim teknikleri ve söylemler barındırıyor. Federasyonun çöktüğü ve karşı tarafı reddeden videonun da onunla ilişkili olduğunu düşünüyorum.”

“YENİ BİR DEVLET KURMA İDEASI VAR”

“Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Serdar Denktaş’ın seçim videosunun kurgusu basitti. Dede figürü ile karşımıza çıkan Serdar Denktaş, Kıbrıs’a özgü, Kıbrıs’ta yetişen portakalları torununa ve dışardan geçen hiç tanımadığı diğer çocuklara sıkıyordu. Yani bu durumda biz Serdar Denktaş’ı iyi portakal sıktığı için mi seçmeliyiz?

Yine Ersin Tatar’ın videosunda olduğu gibi babacan, dede figürü bir adam olarak karşımıza çıktı. Kıbrıslılığı ve ön plana çıkardığı videoda içerik bence basitti.

Denktaş’ın öne çıkardığı konulardan biri de yeni bir devlet kurma ideası, bunu yazılarında net olarak görebiliyoruz.”

“ÖNCEKİ ‘ÜRETEN YOK OLMAZ’ SLOGANINI YİNELEDİ”

“CTP Cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman’ın Büyükhan’da çektiği ve Kıbrıs’a özgü el işlemelerinin, müziklerin ve ürünlerin bulunduğu videoda Erhürman, partinin eski slogan olan “Üreten Yok Olmaz” ile karşımıza çıkıyor. Videodaki müzik Kıbrıs müziğidir ve Ahmet Okan’a aittir.

Erhürman tanıtım filminde genç yoldaşları ile karşılıklı oynuyor. Kıbrıslılığı ve üretime dikkat çeken Erhürman, üretim olursa yaşarız ve hayatta kalırız mesajı vermeye çalışıyor.”

“BAYRAK FETİŞİZMİ YAPTI”

“MDP’nin adayı Fuat Çiner, seçim propagandasını bayrak fetişizmi üzerine kurdu. TC ve KKTC bayraklarının bol olduğu video ileri ki dönemde nasıl şekillenir bilemem.”

“CEVAP AKINCI AMA SORU NE?”

“Mevcut Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı’nın sloganı “cevap Akıncı” olarak başladı. Tamam “cevap Akıncı ama soru ne?” bunun altının siyasi olgularla doldurulması gerekir diye düşünüyorum. Akıncı’nın gündemde pandemi ve sağlığa yönelik videosunu gördüm. Sanırım gelecek günlerde seçim ile alakalı da video ve demeçlerini göreceğiz.”

“AHMET BORAN İLGİNÇ BİR KİŞİLİK”

“Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Ahmet Boran’ın GIYNIK’ta çıkan bir tanıtım videosuna denk geldim. Boran ilginç bir şekilde Big Bang’den başlayarak olayları kendi bakışıcısına göre değişik terimlerle yorumladı.

İçerisinde tıbbı terimlerin hatta bilmediğim bazı terimlerinde yer aldığı video, Rumların Kıbrıs Sorunu’ndaki payı ile alakalı bile değerlendirmelerde bulundu. Tabi diğer adaylar gibi onun da siyasi amacının ne olduğunu seçmenle açık bir şekilde paylaşması gerekir.”

“ÖZERSAY VE TATAR’IN ORTAK PAYDASI BABA DENKTAŞ’IN BIRAKTIĞI KÜLTÜRE SAHİP ÇIKMA İSTEĞİ”

“Tatar ve Özersay’da dikkatimi çeken bir diğer şey ise “Baba Denktaş’ın KKTC’sine resmi olmasa da gayri resmi olarak sahip çıkma ve o kültürü, o içgüdüyü videolarında işlediklerini gözlemledim. Keza ikisi de baba Denktaş’ın konferanslardaki söylemlerinin de gördüğümüz videoda kimin bu mirası sahiplendiği izlenimi seçmenlere aşılanmaya çalıştı” diyen Öğüç, ülkedeki kamplaşmaya değinerek, boykotçuların oy kullanmama konusunda karar verdiklerini vurguladı.

Seçime az katılım olacağını öngören Öğüç, bunun pozitif bir etki yaratmayacağını ve kararsızların oy kazandırma potansiyeli olarak çok da bir değişiklik yaratmayacağını belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu