EkonomiKıbrısManşetSürmanşet

KKTC Merkez Bankası da faiz artışına gitti

TCMB, politika faizini 475 baz puan artışla %15’e çıkarırken, KKTCMB nezdindeki TL mevduat hesaplarına uyguladığı faizi 325 baz puan artışla %11.5’e yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz artışının ardından KKTC Merkez Bankası da nezdindeki faize tabi Türk Lirası mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranını yükseltti. Ancak, KKTC Merkez, uygulanacak faiz oranında yine çok geride kaldı.

TCMB, Perşembe günkü Para Politikası toplantısında politika faizini 475 baz puan artırarak %10.25’ten %15’e çıkarırken, KKTC Merkez Bankası Yönetim Kurulu da aldığı bir kararla nezdindeki faize tabi Türk lirası mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranında 325 baz puanlık artış yaptı ve faizi %8.25’ten, %11.50’ye taşıdı. Banka ayrıca, Türk Lirası yasal karşılıklara uygulanan faiz oranını ise 250 baz puanlık artışla yıllık %3.50’den, %6.00’ya çıkardı.

KKTC Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, yabancı para faiz oranlarında ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

REESKONT, İSKONTO VE AVANS İŞLEMLERİ

KKTC Merkez Bankası nezdindeki Türk Lirası mevduat hesapları ve yasal karşılık hesaplarına uygulanan faiz oranları yanında ayrıca, Türk Lirası reeskont, iskonto ve avans işlemleri yıllık faiz oranlarını yeniden belirledi.

Bankadan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, TL olarak tanzim edilen ticari senetler karşılığında Merkez Bankası tarafından yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık %12.75’ten, %17.75’e, Türk Lirası olarak tanzim edilen sanayi, ihracat, turizm, eğitim ve tarım sektörleri senetleri karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranları yıllık %10.00’dan %15.00’e, küçük esnaf senetlerinin iskonto faiz oranı yıllık %9.00’dan %14.00’e ve döviz mukabili avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı %10.50’den %14.00’e yükseltildiği kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu yeni oranların 20 Kasım’dan itibaren yürürlüğe girdiği belirtildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu