DünyaEkonomiKıbrısManşetTürkiye

KKTC mali protokol ve yeni sarayı, Türkiye enflasyonu, Dünya Powell’ı konuştu

Ekonomide bu hafta KKTC’nin TC ile imzaladığı mali protokol, Türkiye’de beklentinin altında gelen büyüme, Dünya’da ise yine ABD tahvilleri gündem oldu

Ekonomide bu hafta KKTC’nin TC ile imzaladığı mali protokol, Türkiye’de beklentinin altında gelen büyüme, Dünya’da ise yine ABD tahvilleri gündem oldu

Ekonomide bu hafta KKTC’nin TC ile imzaladığı mali protokol ile içeriğinde yer alan 14 milyon TL’lik Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve İstatatistik Kurumu’nun Şubat ayı enflasyonunu “eksi” seviyede açıklaması ülkenin ana gündemiydi.

Türkiye’de, beklentinin altında gelen büyüme ile Şubat ayında rekor seviyeye yükselen enflasyon moralleri bozarken, Türk Lirası, Kasım’dan Şubat sonuna kadar süren yükseliş ivmesini yitirerek, tüm kazançlarını geri

Dünya ise ekonominin ana gündem maddesi yine ABD 10 yıllık tahvillerinin faiz oranları oldu. Fed Başkanı Jerome Powell’ın sözleri piyasaları deriden sarstı.

İşte bu hafta Kuzey Kıbrıs’ta, Türkiye’de ve Dünya’da ekonomiyi ilgilendiren başlıklar

1- TC-KKTC arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması imzalandı

Ankara’da imzalanan anlaşmayla Türkiye’nin KKTC’ye, geçen yıldan devreden tutarla birlikte toplam 3 milyar 250 milyon liralık bir destek sağlaması öngörüldü.

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, KKTC’de “topluma dokunan”, “aksayan yönleri dönüştüren” ve “sürdürülebilir özellikte” pek çok alanda destekler sağlayacaklarını söyledi.

KKTC Başbakanı Saner ise “Reel sektöre 360 milyon TL’lik bir kaynak akratılması kararlaştırıldı” demesine, rağmen sektörlere sıcak para girişi olmayacağının anlaşılması, umudu hayal kırıklığına dönüştürdü.

2- 14 milyon TL’lik Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na eleştiri yağdı

TC-KKTC arasında imzalanan İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nın içeriği bir süre saklı kalsa da sonradan “14 milyon TL’lik yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın inşa edilmesinin de protokolde yer aldığı” anlaşıldı. Protokolün eklerinde yer alan ifadeler ekonomik sıkıntılar altındaki ülkede ciddi eleştirilerle karşılaştı.

3- İstatistik Kurumu, enflasyonu “eksi” düzeyde açıkladı, halkı kızdırdı

Enflasyonun Türkiye’de Şubat ayında 18 ayın zirvesine çıkmasının ardından KKTC’de “%-0.02” seviyesinde açıklanması inandırıcı bulunmadı. Kurumun hesaplamalarında KKTC’de hayatın ucuzladığını iddia etmesi, “şaka yapıyorlar” esprisini doğurdu.

4- Eylemler haftaya damgasını vuran gelişmeler arasında

Bu hafta, birden çok sendika ve birliğin eylemler düzenlemesi bir diğer önemli konu olarak karşımıza çıktı. Eylemlerin listesi şöyle:

– Gazeteciler Birliği ile Basın Emekçileri Sendikası, gazetecilere yönelik sözlü saldırıları protesto etmek için Dereboyu’nda yürüyüş düzenledi.

– Kamu-Sen Gazimağusa Türk Alkollü İçki ve Şarap End. Ltd.’te (TAŞEL) uyarı grevi gerçekleştirdi.

– Kıbrıs Türk Toplu Taşımacılar Birliği, pandemi nedeniyle çalışamadıklarından dolayı bir dizi muafiyet isteğiyle eylem düzenledi. Eylemciler Başbakanlık önünde konuşlandı.

– KTAMS, hükümeti siyasi kararlar aldığı ve partizanca uygulamalar hayata geçirdiği gerekçesiyle Başbakanlık önünde basın açıklaması yaparak protesto etti.

5- Türkiye Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan KKTC’ye geldi

Türkiye Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan günübirlik çalışma ziyareti için beraberindeki bir heyetle KKTC’ye geldi.

Kalabalık bir heyetle ülkeye gelen Pekcan’ın temaslarından akılda kalan sadece, “TC ve KKTC dolarla değil TL ile ticaret yapmalı” sözü oldu.

6- Bu hafta Borsa ve dolar kazandırdı, altın ve euro kaybettirdi

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama %4.80, Dolar/TL %1.19 değer kazandı. Altının gram satış fiyatı %1.74, Euro/TL %0.31 değer kaybetti.

7- Türkiye salgın yılında %1.8 büyüdü

TÜİK, 2020 yılına ilişkin dönemsel gayrisafi milli hasıla rakamlarını açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi 4. çeyrekte yıllık %5.9 büyüdü. Türkiye salgın yılında %1.8 ile beklentilerin altında büyüme kaydederken, G-20 ülkeleri arasında Çin ile birlikte yılı büyüme ile kapatan iki ülkeden biri oldu.

Türkiye’de kişi başına GSYH değeri, 2020’de cari fiyatlarla 60 bin 537 lira (8 bin 599 dolar) olarak hesaplandı.

8- Türkiye’de Şubat enflasyonu 1.5 yılın zirvesini gördü

TÜİK şubat ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endeksini açıkladı. Buna göre tüketici fiyatlarında yıllık artış %15,61 olarak beklentileri aştı. Rakamlar üretici fiyatlarında da artış ivmesinin sürdüğünü gösterdi. Şubat’ta üretici fiyatları yıllık bazda %27.09 arttı.,

9- Piyasalar Powell sonrasında sallandı

Piyasalarda, Fed Başkanı Jerome Powell’ın yaptığı konuşmada, hazine getirilerindeki son artışa karşı daha güçlü bir duruş sergilemediği algısıyla sert dalgalanmalar yaşanırken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri yeniden yükselişe geçti ve endekslerde sert düşüşler yaşandı.

10- Altın 9 ay sonra kritik seviyenin altında

Altın fiyatları, Fed Başkanı Jerome Powell’ın yükselen tahvil faizlerine karşı yeterince güçlü bir duruş sergilemediği izlenimiyle 1.700 doların altına geriledi. Gram altın ise, yükselen dolar/TL ve düşen küresel altın fiyatları arasında sıkıştı.

11- İngiltere’de ek mali teşvik paketi

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, parlamentodaki bütçe görüşmelerinde yaptığı sunumda, 2021 ve 2022 için 65 milyar sterlin değerinde ek bir mali teşvik paketinin daha olacağını söyledi

12- Çin, 2021’de ekonomik büyüme hedeflerinin “%6 üstü” olduğunu açıkladı

Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Li Keqiang, Çin’in salgının etkilerinden güçlü bir şekilde kurtulmayı başardığını ve 2021’de ekonomik büyüme hedeflerinin “%6 üstü” olduğunu söyledi. Li hükümetin 2021 yılı için 11 milyondan fazla yeni istihdam oluşturma hedefinin de olduğunu açıkladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu