GenelKıbrısManşet

KIB-TEK’ten EL-SEN’in grev kararıyla ilgili açıklama yapıldı

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz, EL-SEN’in grev kararıyla ilgili açıklama yaptı, "EL-SEN kaybettiği gücü toplayabilmek için hakkı olmayan bir greve gitti, huzursuzluk yaratıyorlar" dedi.

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz, basın toplantısı düzenleyerek,  EL-SEN’in grev kararıyla ilgili açıklama yaptı, “EL-SEN kaybettiği gücü toplayabilmek için hakkı olmayan bir greve gitti, huzursuzluk yaratıyorlar” dedi.

Büyükyılmaz, “KIB-TEK’in tüm zararlarına rağmen nizamname gereği yapılması gereken zammı yapmadığımız için aylık 30 Milyon kurumu zarara uğratıyoruz. Birçok kurum ve kuruluş mahkemeye vermeye kadar gitmiştir, bunu hükümetin çözmesi gerekiyor çaresiz kalmak dışında vatandaşa yansıtmak istemiyoruz. 350 Milyon zarar var toplamda…” ifadelerini kullandı.

El-Sen’in aldığı grev kararını değerlendiren Turan Büyükyılmaz, “Kubilay Özkıraç sendika içinde büyük bir güç kaybetti. Bu gücü geri kazanmak içinse hakkı olmaya bir greve gitti… El-Sen’le toplantılarımızda olumsuz bir görüş ilk defa ortaya çıkmıştır. Bugüne kadar bir sıkıntı yaşamamıştık. Ama El-Sen nereden güç alıyorsa o güç kesimi ile birlikte eylem ortaya koydu. Açıklamış oldukları 6 maddelik grev kararı, olduğu gibi değildir. El-Sen huzursuzluk yaratıyor. Aylardır elektriğe zam yapılmadığı için grev kararından bahsederlerken şimdi yön değiştirip zam yapılacak diyerek greve gittiler…” şeklinde konuştu.

“HAZİRAN SONUNA KADAR YETECEK AKARYAKIT VAR”

Vatandaşa bu zammı yaşatmadan geçişi sağlamak için ayrıntı çalışmaların devam ettiğini kaydeden Turan Büyükyılmaz, “Akaryakıt ihalesini başka yere çekerek, rant sağlamak için bir yol haritası çizdiler. Bizim kurum olarak aldığımız 24 bin ton akaryakıt, devletten devlete yapılan bir haktır. Bu ihalede sonuçlanmadı, ne kadar haklıymışız… Haziran sonuna kadar akaryakıt mevcut ama hızla tükenecektir..

“KIDEM TAZMİNATI ÖDENEBİLİR” YAZISI GELMELİ

Kıdem tazminatları konusunu da açıklığa kavuşturan Büyükyılmaz, “Emekli olan kişilere ödenmesi gereken haklar “kıdem tazminatı ödenebilir” yazısı geldikten sonra ödenebilir. Emekli olmaya karar veren birinin içerdeki izni bitmeden kıdem tazminatının bir kısmını alması konusunda, toplu iş sözleşmesinde “verilebilir” yazıyor “verir” kelimesi kullanılmıyor” dedi.

“PERSONEL İSTİHDAMI YAPACAK GÜÇ YOK”

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz, “2021 yılı içinde 17, 2020’de 19 toplam 36 kişi emekli oldu 34 kişi alındı. Şuanda kurumun personel istihdamı yapacak gücü yoktur” şeklinde konuştu.

“DEVAM MI? TAMAM MI? KONUSUNDA YETKİ BİZDE DEĞİL”

AKSA sözleşmesi hakkında da konuşan Büyükyılmaz, “Kurum 2024 yılına kadar her ay 55 milyon civarı paralar ödemektedir. Şu anda da bizim 177 milyon borcumuz vardır. AKSA’yı devam ettirme ya da iptal ettirme yetkimiz yoktur. Devam mı tamam mı konusunda yetki bizde değil”

Yasal yolsuzluk içinde kurumun zararının giderek arttığına dikkat çeken Büyükyılmaz, borç kalemlerini açıkladı:

Bankalara: 140 Milyon TL

AKSA’ya: 173 Milyon TL

İhtiyat sandığına: 3 Milyon 410 bin TL

Maliye sektörüne: 22 Milyon 933 bin TL

“Kurumda göreve geldiğim de 800 milyonluk bir alacak var denildi. Ama tabloyu izleyince bunların tahsil edilemeyeceğini yalnızca 93 milyon 340 bin TL’lik bir tahsilatı elde edebileceğimizi gördük” ifadelerini kullanan Büyükyılmaz, “8 jeneratörden yalnızca 1’i eksiksiz aktif çalışıyor, en önemli konu budur. Alacaklarımızı alamazsak makinaları tamir edemeyiz…” dedi.

“ERHAN ARIKLI YALNIZ DEĞİLDİR”

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Büyükyılmaz, “Ülkeyi korumaya çalışan, yolsuzlukların üstüne giden Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’nın sesini kesmeye çalışıyorlar, üzerine gidiyorlar, biz sonuna kadar yanında yürüyeceğiz…”

“BELEDİYE REFORMU ŞART”

Belediyelerle ilgili bir soru üzerine ise Büyükyılmaz, “Bu ülkenin 28 belediyeyi kaldıracak bir yapısı yoktur, belediye reformu şarttır. İç İşleri Bakanlığı bu ay içerisinde çözecektir diye düşünüyorum…” dedi.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu