KıbrısManşetSiyaset

Kelle: Çiftçi traktörle şehre inince Bakan’ın aklına geliyoruz

“Sayın Bakan korkmayın biz eylem yapacaksak o günde gelip bunu çok şiddetli bir şekilde yapacağız” diyen Kelle, “Bütçenin yüzde 2’sine denk gelen tarım bütçesi bir destek değil, köstektir. Günün de ödenmeyen bir destek modeli varsa bizim için köstektir.  Bizleri dilenci pozisyonundan göstermelerinden bıktık" sözleriyle Tarım Bakanı'nın açıklamalarını eleştirdi. 


Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, katıldığı bir TV programında geçtiğimiz gün çiftçilerin traktörleriyle Lefkoşa’ya gelmesinin bir eylem olmadığını, sadece diyalog çabalarında olduklarını ifade etti. Kelle, iş araçlarımızla gelip Başbakanla görüştük, eylem değildi. Biz eylemi 20 -30 araçla değil binlerce araçla yaparız” dedi ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun açıklamalarını da değerlendiren Kelle, “Çiftçi aklına, traktörleri şehirde görünce geliyor” ifadesini kullandı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun açıklamalarının ardından, “7’sinde Sayın Nazım Çavuşoğlu ne ise 70’inde de odur görüyoruz ki hırçın hareketleriyle yine agresif hareketleriyle basın açıklaması yaptı” şeklinde konuşan Kelle, “Bir taraftan gülerek bir taraftan üzülerek dinledim. Çünkü kendisinin bir numara olduğunu zaten biz biliyoruz. Siyaseten de bir numara olduğunu çiftçi, üretici ve vatandaşta biliyor. Geçmişte yaptıklarını da gelecek de yapacaklarını biliyor. O yüzden siyasette bize bir numara olduğunu ispatlama gereği yoktur” şeklinde konuştu.

“GEÇMİŞ DÖNEMDEN 3 MİLYON TL ALACAĞIMIZ VAR”

Çiftçinin yaşadığı zorluklara değinen Kelle, E”vet, çiftçi zor durumdadır. Bir yıl geriye dönük alacağı bulunmaktadır. Ürün kaybından kaynaklı geçmiş dönemden gelen 3 milyon alacağı bulunmaktadır.  Halen daha yatırılmamıştır. Çiftçi pandemi döneminde ağzını açmamıştır. Son iki yıldır çiftçiler birliği sadece sürdürülebilirliği konuşmuştur, elini taşın altına koymuştur ama maalesef Sayın bakan bunu görmezden gelmiştir. Biz de eyvallah diyoruz” dedi.

“BİRLİK OLARAK KATKIMIZI YAPTIK”

Çiftçiler Birliği olarak ellerinden gelen katkıyı yaptıklarını ise şu sözlerle ifade etti, “Bütçe yapılırken her hükümet her bakan döneminde katkı koyduk. Bütçe artışları bizlerinde katkısıyla arttırılmıştır. Demek ki traktörleri yolda görmediği zaman çiftçi aklına gelmiyor. Çiftçinin yaptıkları kendi hanesine yazıyor. Geçen yıl 15 milyon TL bütçe artırılırken çiftçiler birliği neredeydi? Çiftçiler Birliği, tarım bütçesi içerisinden bazı kalemlerin çıkartılıp ekonomi bakanlığı bütçesine aktarılmalıdır ki bütçe rahatlayabilsin diyen bir çiftçi birliğine nasıl olur da bana o dönem destek verebilmeliydi diyor, şaşıyorum”

“KORKMAYIN, EYLEM YAPACAKSAK ŞİDDETİNDEN BELLİ OLUR”

“Sayın Bakan korkmayın biz eylem yapacaksak o günde gelip bunu çok şiddetli bir şekilde yapacağız” diyen Kelle, “Bütçenin yüzde 2’sine denk gelen tarım bütçesi bir destek değil, köstektir. Günün de ödenmeyen bir destek modeli varsa bizim için köstektir.  Bizleri dilenci pozisyonundan göstermelerinden bıktık.  Süt parasını ödedik, sadaka mı verdin? Bizim ürettiğimizi alıyorsun. Nasıl ki kamuya çalışana maaşını ayın birinde ödeme taahhüdü veriliyor bizimde yaptığımız aynı şeydir. Ürettiğimizin bedelini zamanında almak istiyoruz.   En kötüsü Eylem siyasidir diyor. Tarım Bakanlığı bir siyasidir çiftçiler birliği alın terinin emeğin temsil edildiği bir birliktir. Eğer çiftçiler birliği siyasi açıklamalar yapmak isteseydi yapardı” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu