KıbrısManşet

“Karara sonuna kadar karşıyız”

TÜK’ün karkas et ithali açıklamasına hayvan üreticileri büyük tepki gösterdi.

Ülkede et fiyatları ile ilgili tartışma devam ederken, Toprak Ürünleri Kurumu, ‘hayvan varlığının dengelenmesi’ gerekçesi ile karkas et ithalatının yapılması konusunda girişim başlattı. Karkas et ithalatı ile et fiyatlarındaki artışın önüne geçmek ve üretim bağlamında arz talep dengesinde ileride meydana gelebilecek olumsuzluklar önlemek; bunun yanında fiyatları dengede tutmak amaçlanıyor. Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ise alınan bu karara tepki gösterdi ve hayvan üreticileri olarak bu uygulamaya karşı olduklarını vurguladı.

HABERCİ’ye konuşan Naimoğulları, yapılması gereken ilk şeyin ülkedeki et fiyatlarının denetlemesi konusu olduğunun altını çizerek, kimsenin vatandaşı kasıtlı olarak kazıklama hakkı olmadığını söyledi.

Öte yandan, geçen yıl Veteriner Dairesi’nde kayıtlı hayvan sayısının yaklaşık 240 bin iken et ithalinin gündemde olmadığını kaydeden Naimoğulları, şu an bu sayının 250 binin üzerine çıktığını anımsatarak, bundan dolayı karkas et ithali kararının alınmasına şiddetle karşı olduklarının altını çizdi.

NAİMOĞULLARI: MEMURLAR ET FİYATLARINI DENETLESİN

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, karkas et ithalinin büyük baştan çok, küçükbaş hayvan ithali olduğunu belirterek, üretici kesimin bu karara karşı çıkmayı sürdüreceğini kaydetti.

Yapılması gereken ilk şeyin Tarım Bakanlığı’nın ülkedeki et fiyatlarını denetlemesi olduğunu ifade eden Naimoğulları, her kasaptaki et fiyatının aynı olması gerektiğinin altını çizdi.

Canlı hayvan fiyatlarının olması gerekenin çok üstünde seyrettiğini de belirterek, “Burada büyük bir yanlış var” diye konuştu.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz’a bunun sebebini sorduğunu söyleyen Naimoğulları, denetlemeleri Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı yanıtını aldığını söyleyerek “Bu son derece saçma bir uygulama” dedi.

Naimoğulları, Bakanlar Kurulu’nda tüm Bakanların bulunduğunu ve aralarında istişare edebileceğini ifade ederek, memurları denetim yapmamasının serbest piyasa koşullarında isteyenin istediği fiyatta et satmasına neden olduğuna dikkat çekti.

“ÜRETİMİ ARTIRABİLMEK İÇİN MALİYETLERİN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİR”

Başkan Mustafa Naimoğulları, Tarım Bakanı Dursun Oğuz ile toplantı yaptıklarını kaydederek, tüm bu gelişmelerden olumsuz etkilenen kesimin hayvancı ve tüketici olduğunu, dolayısı ile yaşanan soruna çok acil bir çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdi.

Yapılması gereken ilk şeyin üretimi artırabilmek adına maliyetleri düşürmek olduğuna değinen Naimoğulları, arpanın, hayvan yeminin, elektrik ve akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi gerekirken canlı et fiyatlarının yüksek olmasına anlam veremediğini belirtti.

Naimoğulları, seçim öncesi oy alabilmek adına et ithalinin önünü açarak, hayvancıların mağdur edilmek istendiğini vurgulayarak, hayvancılar olarak ne gerekirse yapacaklarına ve hükümete ciddi anlamda tepki koyacaklarına dikkat çekti.

Ülkede yeterli miktarın altında hayvan olmasa halinde kendilerinin de karkas et ithali kararına saygı duyacaklarını ancak şu an Veteriner Dairesi’nde kayıtlı hayvan sayısının 250 binin üzerinde olduğunu söyleyen Naimoğulları, “Geçen yıl bu rakam 240 bin civarındayken böyle bir karar alınmadı. Bu yıl rakam daha yukardayken neden ithal ete yöneldiklerini sorgulamak lazım ve biz şu an bunu yapıyoruz” diye konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu