KıbrısManşetSürmanşetVideo Galeri

‘Kapatıyoruz!’

Su yok, öğrenci yok, sıkıntı çok!.. Mağusa esnafı “Oynatmaya az kaldı” diyor…

ESNAF İSYAN BAYRAĞINI ÇEKTİ… Öğrenci şehri olarak bilinen Mağusa’da esnaf cinnetin eşiğine geldi… Ekonomik sıkıntılar, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin online eğitim kararı, su ve elektrik sorunu esnafı çileden çıkardı. Aylardır pandemi nedeni ile oldukça düşen işlerin öğrencinin gelmesi ile yoluna girmesini bekleyen esnaf, DAÜ yönetimine ateş püskürüyor.

BİTTİK MAHVOLDUK… Mağusa’da birçok işletme pandemi dolayısıyla kepenk indirdi. Birçok dükkân kiralık ilanı verdi. Geriye kalanlar ise şöyle diyor: Kiralarımızı, faturalarımızı ödeyemeyeceğiz, işten personel çıkarmak zorunda kalacağız… Bittik, mahvolduk, kapıları kapatıyoruz…

GIYNIK ÖZEL – ZEYNEP UYAR

Korona virüs pandemisi sürecinden en çok etkilenen bölgelerden biri de Mağusa oldu. Öğrenci şehri olarak bilinen Mağusa sokaklarında uzun bir süredir sessizlik hâkim. Yerel halk sokağa çıkmıyor, ne yurtdışından ne de Güney’den zaten turist gelmiyor ve şimdi de öğrencilerin gelmeyecek olması esnafı tamamen umutsuzluğa sürükledi.

Sağlık ve ekonomik sıkıntılar yetmezmiş gibi bir de yaşanan su ve elektrik sıkıntısı Mağusalıları canından bezdirdi. Uzun zamandır öğrenci ve turist olmayan Mağusa’da bir de Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin tamamıyla online eğitime yönelme kararı esnafın tüm umutlarını yerle bir etti. Mağusa esnafı yaşadıkları zorlu süreci GIYNIK Gazetesi’ne anlattı.

“BİR UZAYLILAR GELMEDİ, O DA GELSİN TAM OLSUN”

GIYNIK’a konuşan Mağusa Suriçi esnafı DAÜ Yönetimi’nin nün aldığı online eğitim kararının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Geride bıraktığımız 6 aylık süreçte ekonomik olarak büyük sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Mağusa esnafı “6 ayı daha çöpe atamayız” dedi.

Pandemi ile birlikte sağlık ve ekonomik olarak zorlu bir mücadele içerisinde yaşam savaşı verdiklerini kaydeden Mağusalılar, bölgede yaşanan su ve elektrik sıkıntısının iyice işleri zora soktuğunu belirtti.

Bazı vatandaşlar “bir uzaylılar gelmedi, onları da bekliyoruz” diyerek çaresizliklerini ifade etti.

“HAYALET ŞEHİR OLMA YOLUNDAYIZ”

Mağusa esnafı birçok işletmenin kepenk indirdiğini belirtti. Kapalı Maraş’tan sonra Mağusa Suriçi’nin de hayalet şehir yolunda olduğunu söyleyen esnaf, öğrencinin ve turistin denetimler kapsamında ülkeye gelmesinin elzem olduğunu vurguladı.

Şehir merkezinde ve Suriçi’nde çok fazla sayıda işletmenin kepenk kapattığını belirten esnaf 1 ay daha dayanabileceklerini ve sonrası için önlerini göremediklerini kaydetti.

“SU YOK, ELEKTRİK YOK, SIKINTI ÇOK”

Sağlık sorunları ve ekonomik sıkıntının yanı sıra, Türkiye’den KKTC’ye su temin eden boru hattındaki arıza sebebi ile ülkenin susuz kalması nedeniyle özellikle Mağusa’nın büyük sıkıntı çektiğini ifade eden Mağusa esnafı, 7 gün boyunca susuz kaldıklarını belirtti. “Başımıza gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi” diyerek isyan eden Mağusalılar, yerel kaynaklarla ilgili ciddi bir çalışma yapılmasının önemini vurgulayarak, dışa bağlı bir ekonomi ile yaşamak istemediklerini söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu