KıbrısManşetTürkiye

Her ‘Yüksek Ateş’ koronavirüs değil!

Tifo'nun kuluçka süresinden tutun belirtilerine kadar yeni tip koronavirüse çok benzeyen Tifo salgınının, kovid-19 ile farklı semptomları var.

Meyil Avcan

Uzmanların verdiği bilgilere göre yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) en büyük belirtilerinden biri yüksek ateş fakat, halk arasındaki yüksek ateş herkesi “Acaba koronavirüse mi yakalandım?” endişesine sokuyor.

GIYNIK, uzmanlarla görüşerek, her yüksek ateşin koronavirüs olup olmadığını teyit etti. Yaz aylarının gelmesi ve Türkiye’den gelen su borularının arızalanması sonucu ülkemizde su sıkıntısı baş göstermeye başladı.

Geçitköy Barajı’ndaki arıza nedeniyle belediyeler, yerel kaynaklara yöneldi ve kuyulardan su çıkarılmaya başlandı.

Kuyulardan çıkarılan suların iyi arıtılmaması ve işlenme işleminin tam yapılmaması nedeniyle de birçok hastalık baş göstermeye başladı.

GIYNIK’a konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nermin Ankay, bu hastalıklardan birinin Tifo olduğunu kaydetti.

Tifo’nun, kirli içme suları, kontamine besinler ve kanalizasyon sularının içme ve kullanma sularına karışması ile bulaşan, ‘Salmonella typhi’ adı verilen bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon olduğunu açıklayan Dr. Ankay, bu bakterinin vücuda girdikten ortalama 7-15 gün sonra hastalık oluşturduğunu ve özellikle yaz aylarında salgınlara neden olabileceğine dikkat çekti.

TİFO İLE KOVİD-19’UN SEMPTOMLARI ÇOK BENZER

Tifo’nun kuluçka süresinden tutun belirtilerine kadar yeni tip koronavirüse çok benzeyen Tifo salgınının, kovid-19 ile farklı semptomları var.

Dr. Ankay, Tifo hastalığının belirtilerinden bahsetti:

“Baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, düşük başlayan ve yavaşça yükselen ateş (1 hafta sonunda 39-40 dereceye ulaşır), cilt döküntüleri, karın ağrısı, kusma, ishal veya kabızlık, kas ağrıları, karında şişkinlik, öksürük”

Hastalığın eğer tedavi edilmezse bilinç bulanıklığı, karaciğer ve dalak büyümesi, bağırsak kanaması, kalp kası iltihabı, pnömoni veya menenjit gibi birçok ciddi hastalığa yol açabileceğini vurgulayan Dr. Ankay, Tifo hastalığından nasıl korunabileceğimizin bilgisini verdi.

HER ŞEYİN BAŞI HİJYEN!

Dr. Ankay, su ve besin hijyeni, kişisel ve çevresel hijyenin yetersiz olduğu bölgelerdeki insanların risk altında olduğunu belirterek, özellikle kanalizasyon alt yapısı yetersiz olan bölgelerde riskin daha da yüksek olduğuna dikkat çekti.

Tifodan korunmak için içme suyunu güvenilir hazır sulardan tercih edilmesi ve güvenilir olmayan riskli gıdaları tüketmekten kaçınılması gerektiğini vurgulayan Ankay, tüketilen sebze ve meyvelerin iyice yıkanması, kişisel hijyene daha fazla önem verilmesi gerektiği konusuna değindi.

Dr. Ankay son olarak şunları söyledi:

“İçme ve kullanma sularının kontrolü, yaşam koşullarının hijyen şartlarına uygun hale getirilmesi ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi temel korunma önlemleridir.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu