KıbrısManşetSeyahat

Havacılık sektöründe yeni gelişimeler yaşanıyor

Korona’dan en ağır darbeyi yiyen havacılık sektöründe yeni gelişimeler de yaşanıyor

 

 

* YÜZ MİLYARLARCA KAYIP, MİLYONLARCA İŞSİZ … Koronavirüs salgınından en ağır darbeyi yiyen yüz milyarlarla ifade edilen kayıp ve milyonlarca kişinin işsiz kaldığı havacılık sektöründe ilginç gelişmeler yaşanıyor.

* İFLASLARDAN SONRA YENİ HAVAYOLLARI YOLDA… Bir yandan neredeyse hergün bir havayolu şirketinin iflas ettiğine ilişkin haberler gelirken bir yandan da yeni havayolu şirketleri kuruluyor. Aralarında Çin, Norveç, Vietnam ve İtalya’nın da olduğu ülkelerde çoğu düşük maliyetli (Ucuzcu) dokuz yeni havayolu kuruldu. Bunların dışında yeni havayolu şirketleri kurulmuş çalışmaları sürüyor.

* TÜM UMUTLAR AŞILAMA SÜRECİNE BAĞLANDI… Tüm dünya ve havacılık sektörü, aşılanma sürecinin hızla ilerleyerek ülkelerin sınırlarını bir an önce açacak seviyeye gelmesini dört gözle bekliyor. Bu beklenti bile yeni havayollarının kurulmasına, rekabette yeni argümanların geliştirilmesini gündeme getiriyor.

Koronavirüs salgınından en ağır darbeyi havacılık sektörünün yediği konusunda herkes hemfikir.
Koronavirüs salgınından en ağır darbeyi yiyen yüz milyarlarla ifade edilen kayıp ve milyonlarca kişinin işsiz kaldığı havacılık sektöründe ilginç gelişmeler yaşanıyor.
Bir yandan neredeyse hergün bir havayolu şirketinin iflas ettiğine ilişkin haberler gelirken bir yandan da yeni havayolu şirketleri kuruluyor.
Aralarında Çin, Norveç, Vietnam ve İtalya’nın da olduğu ülkelerde çoğu düşük maliyetli (Ucuzcu) dokuz yeni havayolu kuruldu. Bunların dışında yeni havayolu şirketleri kurulmuş çalışmaları sürüyor.
Havacılık sektörü çok ilginç, hatta hayal dahi edilemeyecek bir yılı geride bıraktı. Etkisini de yeni yılı aktardı. Havacılık endüstrisini derinden etkileyen birçok gelişme yaşandı. Yaşanmaya da devam ediyor. Bu dönemde havayolları ciddi darboğaza girdi, faaliyetlerine son verenler oldu.
Diğer taraftan bazı yatırımcılar da sektörde maliyetlerin aşağı inerek, fırsatlar sunması sebebiyle yeni havayolları kurmaya başladı. Bir yandan şirketler batarken diğer taraftan 2020’de uçuşa başlayan yeni havayolları doğdu. Bu sene de operasyonlara başlayacak yeni havayolları olacak. Ancak yeni kurulan veya kurulacak olan havayolları çoğunlukla düşük maliyetli ve kısa menzil uçuş yapan şirketlerden oluşuyor. Yeni dönemde havayolları “Uçulabilen her yer uç” konseptiyle ve izin verilen her noktaya sefer planlaması yapıyor.
Tüm dünya ve havacılık sektörü, aşılanma sürecinin hızla ilerleyerek ülkelerin sınırlarını bir an önce açacak seviyeye gelmesini dört gözle bekliyor. Bu beklenti bile yeni havayollarının kurulmasına, rekabette yeni argümanların geliştirilmesini gündeme getiriyor. 2020 ve 2021’de gökyüzüne çıkan havayolları şöyle:.

Norveç: Flyer Havayolları

Norveç’te son 10 yılın başarılı, düşük maliyetli şirketi Norwegian Air ciddi mali sıkıntılar yaşıyor. Şirket hafta içi uzun menzilli uçuşlarını askıya aldığını duyurarak hükümetten üçüncü destek fonu almak için çaba sarf ediyor. Ancak yine de kısa vadede havayolunun geleceği parlak görünmüyor. Bu durumu değerlendirmek isteyen Norveçli havacılık emektarı Erik G. Braathen, Ekim 2020’de yeni kurduğu havayolu Flyer’ı tanıttı. Mayıs ayı gibi de uçuşlarına başlayacağı açıklandı.

Yeni Zelanda: Pasifika Air

Yeni Zelandalı girişimci ve iş adamı Mike Pero, 2020 Aralık ayında Pasifika Air isimli bir havayolu kurduğunu açıkladı. Yeni Zelanda’nın hinterlandında olan adalar arasında tarifeli düşük maliyetli uçuşlar düzenlemeyi planlıyor. Mayıs 2021’de uçuşlara başlaması bekleniyor.

Güney Afrika: LIFT Airline

South Africa Airways, 2011’den beri zarar ediyor. Koronavirüs süresince neredeyse tüm uçakları yerde yattı. Devlet destekli havayolunun stratejik bir yatırım ortaklığıyla yenilenmesi planlanıyor. Bayrak taşıyıcının zor durumunu sektördeki yatırımcılar bir fırsat olarak görüyor. Geçen ay kurulan LIFT Airline böyle bir atmosferde kuruldu ve Johannesburg-Cape Town uçuşlarına başladı.

Burundi Cumhuriyeti: Air Burundi

Burundi Cumhuriyeti, bu yıl Air Burundi isimli havayolu kurma kararı aldı. Air Burundi’nin yüzde 92’lik payı hükümetin yüzde 8’lik payı ise Belçikalı havayolu Sabena’nın olacak. Aslında havayolu 1975 yılında faaliyetlere başlamış, 2007’de iflas etmişti.

Güney Kore: Aero K

Aero K, 2017’de kurulan düşük maliyetli havayolu K-AIR Aviation’ın yenilenen markası. Güney Kore’nin uçuşlara yeni başlayacak düşük bütçeli havayolu Aero K’nın 2018’de faaliyetlerine başlayacaktı, ancak çeşitli sorunlar sebebiyle Mart 2020’ye erteledi. Ancak Kovid-19 salgını nedeniyle hizmete başlama tarihi 2021 ortalarına kaldı.

İtalya: Ego Airways

Ego Airways, Milano, Lombardia merkezli özel bir İtalyan bölgesel havayolu. Charter uçuşlar yapmak üzere kurulmuş. İlk uçuşunu da 25 Mart’ta yaptı.

Vietnam: Vietravel Airlines

Vietravel Airlines’ın ülkenin beşinci havayolu olarak hizmete girecek. Aynı adı taşıyan seyahat acentesine ait olan şirket, düşük maliyetli olarak bu ay içinde seferlerine başlayacak.

Çin: One Two Three Airlines

Şangay merkezli One Two Three Airlines, Şubat 2020’de China Eastern Airlines’ın alt markası olarak kuruldu. İlk uçuşunu 30 Aralık 2020’de yaptı.

Kanada: OWG Airlines

Kanadalı düşük maliyetli havayolu OWG Airlines uçuşlarına 18 Aralık 2020’de başladı. İlk uçuşunu Toronto’dan Küba’ya icra etti.
Havayolu, Cayo Santa Maria, Cayo Ensenachos ve Cayo Las Brujas’ın gibi popüler Küba tatil merkezlerine hizmet veriyor. Havayolu, filosunda üç adet 30 yıllık Boeing 737-400 model uçak bulunuyor. Uçakta 158 kişilik sadece ekonomi sınıfıyla uçuşlar icra ediliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu