DünyaKıbrısManşetTürkiye

Gündüz: Sırf rotası Libya olduğu için bir gemide arama yapmak yasadışıdır

Kendisi de uzak yol gemi kaptanı olan UBP Milletvekili Menteş Gündüz, Libya'ya sefer yapan Türk kargo gemisinin Alman Savaş gemisi tarafından durdurularak, gemide aranma yapılmasına tepki gösterdi

GIYNIK SOSYAL MEDYA

Kendisi de uzak yol gemi kaptanı olan UBP Milletvekili Menteş Gündüz, Libya’ya sefer yapan Türk kargo gemisinin Alman Savaş gemisi tarafından durdurularak, gemide aranma yapılmasına tepki gösterdi.

“Dünya denizlerinde seyreden gemiler üzerinde arama yapılması için makul şüphe ya da makul bir neden olması gerekmektedir” diyen Menteş Gündüz, “Ancak rotası sırf Libya’dır diye arama yapılmasınının yasadışı olduğunu düşünüyorum. Eğer bundan kaynaklanan zararlar varsa, gerekli diplomatik kanallardan bunun yöneltilmesi gerekir” açıklamasında bulunarak, “Bir Türk Gemi Kaptanı olarak makul bir şüphe olmadan sırf rotası Libya’dır diye tüm denizcilik kuralları ile hukuku yok sayarak yapılan bu operasyonu şiddetle kınıyorum” dedi.

UBP Milletvekili Menteş Gündüz açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Bu davranışın BM’nin 2011 yılında aldığı Libya’ya yönelik bir silah ambargosunun uygulanmasına yönelik olduğu yönündedir. Yine BM, 5 Haziran 2020’de, Libya’ya karşı silah ambargosunun uygulanması, bunların denetlenmesi ve hatta açık denizde gemilerde arama yapılmasına fakat makul bir şüphe var ise yapılmasına yönelik yeni bir karar aldı.

Burada yasallık ve yasadışılık noktasına baktığımızda, makul şüphenin var olup olmadığı çok önem arz etmekte. Makul şüphenin öncelikli olması gerekmektedir.

Daha önce de Türk gemisine ya da Türk menfaatlerinin olduğu bir gemiye yönelik teşebbüsleri olduğunu hatırlayınız.
Ancak o zaman gemiye refakat eden bir Türk donanma gemisi olduğu için, bu çaba sonuçsuz kalmıştı.
Yapılan bu operasyon Açık Denizlerin Serbestliği ilkesine aykırı bir davranıştır. Sonuç olarak makul bir şüphenin olmadan bu aramanın yapıldığı açıkça görülmektedir.
Bir Geminin varış rotasının Libya olması, onu durdurup arama yapmak için bir sebep değildir, olamaz da. Bunun tek bir izahı olabilir. Bu direk olarak Türkiye’nin dolaylı olarak da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak ve çıkarlarına karşı yapılan sürekli rahatsız edici girişimlerdir.
Bu, BM VE AB’de de bir konsensüs olmadığı gün gibi ortadadır.
İşin esprisi Rumcada ‘İrini’ ‘Barış’ demek. Ama gördüğüm kadarıyla bu operasyonun amacı pek de barışa yardımcı olan bir operasyon olmadığıdır.
Buradan halkımıza çağrımdır. Demek ki BM ve AB kriterleri bir tek bize dikte edilmeye çalışılmaktadır. Artık uyanıp ayağa kalkma ve gerçekleri görme zamanı gelmiştir.
Bir Türk Gemi Kaptanı olarak makul bir şüphe olmadan sırf rotası Libya’dır diye tüm denizcilik kuralları ile hukuku yok sayarak yapılan bu operasyonu şiddetle kınıyorum.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu