KıbrısManşetSiyasetTürkiye

Fuat Oktay: Çılgın Türkleri tanımadıysanız da tanıyın biz tehdit ile iş yapmayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması son derece netti bütün dünya için Rum kesimi ve Yunanistan dâhil taraf olanlar için Erdoğan’ın konuşması tarihi bir konuşmadır ve ilerde hatırlanacaktır” diyen Fuat Oktay, Çılgın Türkleri tanımadıysanız da tanıyın biz tehdit ile iş yapmayız. TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gelince olay bambaşka olur” dedi

GIYNIK ÖZEL – ELİF DÜLGER

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, BRT’de katıldığı programda Kıbrıs sorununa ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor. “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması son derece netti bütün dünya için Rum kesimi ve Yunanistan dâhil taraf olanlar için Erdoğan’ın konuşması tarihi bir konuşmadır ve ilerde hatırlanacaktır” diyen Fuat Oktay, Çılgın Türkleri tanımadıysanız da tanıyın biz tehdit ile iş yapmayız. TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gelince olay bambaşka olur” dedi.

“ASİMİLASYONA DÖNÜK BİR YOL İZLENİYOR”

“60’dan öncesi ve sonrası görüşmelerde Türkiye barışçıl bir yol izlemiştir ve çözüm olsun istemiştir ancak karşı taraftan aynı izlenim alınamamıştır. Çözüm aradığını iddia eden Yunanistan asla çözüm aramıyor. Ne elindeki gücü ne kaynakları hiçbir şeyi Türkiye ile paylaşmayı istemeyen Kıbrıs Türkünün asimilasyonuna dönük bir yol izleniyor” diyen Oktay, “TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dediği çok nettir ve duruşumuz nettir federe devlet diye bir konu gündemde yoktur. Federe devlet çözümünde bir yol olmayacak bu konu konuşulmayacak artık dönem yeni dönem devri” şeklinde konuştu.

“DİPLOMATİK VE BARIŞÇIL YÖNTEMLERİ DESTEKLEYECEĞİZ”

“Bu adada Rum ve Türk iki ayrı toplum var ikisi farklı yönetim. Bizim üzerimizden değil iki eşit devlet ve toplum olarak konuşulması lazım ve bu konuşulacak. Adil olsunlar. Avrupa Birliği ülkeleri kendine gelsin özgür iradenizi kullanın barışçıl çözüm ile yaklaşın Cumhurbaşkanımız bunu savunmaktadır. Tüm tarihe baksınlar biz hiç bir zaman boyun eğmedik ve eğmeyeceğiz.  Diplomatik ve barışçıl yöntemleri sonuna kadar destekleyeceğiz. Türkiye, AB’ye ‘Rum kesimi ve KKTC konferansa davetlidir ya ikisi gelebilir konferans görüşmesine ya da hiçbiri’ şeklinde konuştu. Kaybedecek vaktimiz yok”

“KAYNAKLAR İÇİN ADİL DAĞILIM OLMALI”

Fuat Oktay Doğu Akdeniz’de yapılan hidro karbon aramalarına da değindi. Oktay, Ada’da var olan kaynakların eşit paylaşımı ve kullanımı sağlanması halinde barışı getirebileceğini ifade etti. Yunanistan Başbakanı ile Güney Kıbrıs Lideri’nin Türkiye’ye yönelik söylemlerini eleştiren Oktay, “Türkiye’ye işgalci diyenler, işgalci görmek istiyorsa aynaya baksınlar. 1571’ten bugüne kadar Türkiye Ada’da varlığını sürdürüyor” dedi. Vakıf mallarının bile şahıslaştırarak Rumlara verildiğini anlatan Oktay, Yunanistan’ın vakıf mallarını istismarın ötesinde bir kullanıma açtığını kaydetti. Yunanistan ve Rum ikilisinin yıllarca Kıbrıs Türlerine haksızlık yaptığını ve yıllarca dayanılmaz işkenceler yaşattığını anlatan Oktay, tüm bunlara rağmen Kıbrıs Türkü’nün çözümden hiçbir zaman kaçmadığını anlattı.

“BURANIN SAHİBİ BİZİZ”

Fuat Oktay Maraş konusuna da değinerek, Maraş’ın açılmasının iyi niyetli bir açılım olduğunu söyledi ve “buranın sahibi biziz. KKTC’dir buranın sahibi” dedi. Birilerine güvenerek çatışma alanı oluşturulmasını arzu etmediklerini ifade eden Oktay, “iki komşu var Yunanistan ve Türkiye burada da KKTC ve Rumlar var. Sorunları kaşrılıklı konuşarak çözümleyebiliriz. Bunun farklı bir şekilde yapılması çözümü zorlaştırır” dedi Maraş’ın açılmasına KKTC hükümetinin karar verdiğini Türkiye’nin de buna sonuna kadar destek verdiğini ifade eden Oktay, “Maraş kapalı iken farelerin gezmesi mi iyi, yoksa çoluk çocukların oralarda bisiklet sürmesi mi daha iyi”dedi. Oktay “Maraş harabe olarak tutulamaz. Tekrar Kıbrıs’ın incisi olabilir. Bundan herkes kazançlı çıkar. Maraş açılımının devamı gelecektir. Artık Yunanistan’ın ve Rum kesiminin Maraş’ın pazarlık konusu olduğunu unutması lazım. Bitti, geçmiş olsun” dedi.

“MARAŞ KONUSUNDAKİ SÖYLEMLERE KULAK ASMIYORUZ”

“Kıbrıs Türkünün böle halkının faydasına olacak neyse onu destekleriz. Bu devlet artık ben seni yeterince bekledim diyor 50 yılda belki de 3-4 nesil oldu bu gençlerin geleceği için biz senin keyfini bekleyemeyiz . Gençlerin gezdiği bir şehir mi yoksa farelerin gezdiği bir hayalet şehir mi daha iyi Türkiye bu kon hakkında tutumunun arkasındadır. 2 . aşamaya geçilecek. Kapalı Maraş adanın göz bebeği buranın tekrar göz bebeği olmasının kimsenin yararına değil. Rum kesimi de buradan faydalanacak gelir artışı olarak geri dönecek. Cumhurbaşkanı Tatar ve Başbakan ile görüşmemizde devamının getirmesinde net bir tavır gördük ve devam edeceğiz. Açılım için henüz bir takvimleme söz konuş değil ancak gerekli adımlar atılacak. Geçmiş 50 yılda Maraş Konusu çok konuşuldu artık görüşmeler ancak buranın açılması yönünde. ‘Maraş’ı verirsek Ercan, BM kontrolünde açılabilir’ söylemlerine kulak asmıyoruz. Siz kimsiniz de böyle bir teklifle gelme hakkını kendinizde buluyorsunuz. Bu nasıl bir aymazlıktır da üsten bakmaya çalışıyorsunuz. Maraş’ın ekonomik yönden açılması BM kararlarına uygundur.”

“KENDİ KENDİNE YETEN BİR KKTC’Yİ HEDEFLİYORUZ”

Yeni KKTC söylemine de değinen Oktay, “alt yapısını tamamlamış Kendi kendine yeten. Üreten ve dünya ile rekabet edebilen. Her bir evladının KKTC’de olduğunu gururla söyleyebilen, dünyaya meydan okuyacağı bir KKTC’ görmektir bütün arzumuz” dedi. Bugünkü temaslarına da değinen Oktay, çok geniş bir heyetle geldiklerini ve birçok alanda temaslar yapacaklarını, sadece güzel sözler değil ülkenin alt yapılarını güçlendirecek çalışmalar yapacaklarını anlattı.

“Yeni KKTC’de ifade edilen yenilik alt yapısını tamamlamış, yolları, kanalizasyonu, sağlık, eğitim ve birçok konuda alt yapısını tamamlamış ve kendi ayakları üzerinde durabilen bir üst yapısı ile eğitim ve turizm alanındaki çalışmalarını diğer sektörlere de aktarabilen gurur ve özgüven ile bir KKTC görmek. Tüm arzumuz budur. Geniş bir ekip ile geldik. Turizm alanında salgınla birlikte zedelenen bir yapı var onun için ne yapılabilir bakacağız. Eğitim için EBA gibi bir uygulama ile neler yapılabilir. Sadece güzel sözler değil, Kardeş Belediye diye ilan edilen ve orada kalmaması için projeler hakkında konuşmak için ekibimiz ile geldik. Artık bire bir görüşmeler değil heyetler arası görüşmeler yapılacak ve sektör sektör KKTC ayağa kalacak. Bu ziyaretimizin odak noktalarından bir tanesi ulaştırma ve alt yapıdır. Görüşmelerden sonra hangi yolların yapıldığı fiilen görüşülecek. Köy yolları da dahi yapılacağı yoğun bir döneme giriyoruz.

2. ayağını gündem olarak ifade edecek olursak dijital dönüşümün faydası olan ve biz Türkiye olarak bu konuda ciddi adımlar atacak. Türkiye’de tüm kamudaki verilen tüm hizmetler dijital platformda ve bu kolaylığı KKTC’ne yansıtalım dedik. Yarın heyetler arası görüşmede bu anlaşmalar yapılacak. Sadece hizmetlerin bu alana alınması değil daha farklı projelerimiz de olacak.

Eğitim konusunda üniversite, ilkokul, ortaokul da EBA döneminin önemi var. Gençler bizim geleceğimiz. Türkiye’de bu çalışmalar ciddi olarak sürüyor ve bu çalışmalar burada da sürecek.

“KKTC’DEKİ AŞI ÇALIŞMALARI TÜRKİYE İLE PARALEL İLERLEYECEK”

“Turizm alanında etkilenen kesim için Türkiye, salgını geride bıraktığında yoğun şekilde turizm alanında çalışmaları var Nisan Mayıs gibi aşılar etkili olur ve salgının etkisi düşer ise turizm için çok ciddi çalışmalarımız var güçlü bir şekilde gireceğiz bu döneme. Bu yüzden Türkiye’nin bu çalışmalarını burada da konuşmak istiyoruz.”

“Covid-19’la mücadelemiz Türkiye’de başarılı bir şekilde ilerliyor. 150- 180 ülkeye de destek paketi sağlıyoruz. Kendi aşı çalışmalarımızı başlattık sağlık alanında başarılıyız. Muhalefet tarafından bu kadar hastane yapmamız açısından eleştirilmiştik ancak bir anda salgından kaynaklı avantajlı bir ülke haline geldik. Aşı konusunda kimseye muhtaç etmeyiz. KKTC’deki hastaları hava ambulansı ile Türkiye dahi taşıyabiliriz. Net bir şekilde söyledik Türkiye’nin sağlık alt yapısı KKTC’nin sağlık altyapısıdır. Bizdeki aşılama takvimi hangi aşamada ise burası da Türkiye ile eşit bir şekilde ilerleyecek. Burası da salgın dönemini bu zamana kadar başarılı bir şekilde getirdi. Kimse bir endişe yaşamasın Türkiye aşı konusunda tam destek sağlayacak. Bizim lügatımızda çaresizlik diye bir kelime yok KKTC’nin de olmayacak. Kriz yönetimini en iyi yapanlar birisi de Türkiye’dir ve sakinlik ile bu dönemi birlikte atlatacağız. Kendi aşılarımızın son aşamasındayız bu aşıları da tamamladığımızda diğer ülkeler ile aşı alışverişi yapmamız gerek kalamayacak.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu