DünyaGenelKıbrısManşetSağlıkTürkiye

Evrim Sürüyor: Kolunda Ekstra Bir Atardamarla Dünyaya Gelen İnsan Sayısı Artıyor

Kollarımızda ekstradan bir kan damarı gibi sıradan bir şey bile, mevcut eğilimlere bakılırsa birkaç nesil içerisinde oldukça yaygın bir özellik olacak.

Mayıs 2020’de Journal of Anatomy’de yayımlanan bir araştırma, henüz rahimdeyken geçici olarak ön kollarımızın ortasından aşağı doğru inen bir atardamarın artık eskisi kadar sık kaybolmadığını ortaya koydu. Bu da el bileğinin alt kısmında fazladan bir damar dokusuna sahip yetişkin sayısının her zamankinden çok daha fazla olduğu anlamına geliyor.

Anatomistler 18. yüzyıldan beri bu damarın prevalansı üzerine çalışmalar yürütüyorlar ve son olarak Journal of Anatomy’de yayımlanan araştırma, bu yaygınlığın bariz biçimde arttığını ortaya koydu. Flinders University’den araştırmanın yürütücülerinden anatomist Teghan Lucas, yaygınlığın 1880’lerin ortalarında doğanlarda %10 civarındayken, 20. yüzyılın sonlarında doğanlarda bunun %30 civarında olduğunu; yani söz konusu evrim olduğunda bunun oldukça kısa bir sürede önemli bir artış olduğunu söylüyor.

Atardamarın günümüzdeki yetişkinlerde; bir asırdan daha önce olduğuna kıyasla üç kat daha yaygın görünmesi, doğal seçilimin bu fazladan kan kaynağına bağlı kalan insanları desteklediğini gösteren şaşırtıcı bir bulgudur. Araştırmacılara göre bu artış, medyan arter gelişiminde rol oynayan genlerin mutasyonlarından veya hamilelik sırasında annelerdeki sağlık sorunlarından veya her ikisinden kaynaklanmış olabilir.

Kalıcı bir ana damara sahip olmanın, biz doğduktan çok sonra bile becerikli ellere veya güçlü ön kollara güvenilir bir kan desteği sağlayabileceğini hayal edebiliriz. Ancak yine de fazladan bir damara sahip olmak ellerimizi daha az kullanmamıza neden olan rahatsız edici karpal tünel sendromu riskini de arttırır.

Bu trend devam ederse; 2100 yılında insanların büyük çoğunluğu fazladan bir kol damarına sahip olabilir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu