EkonomiKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

Erdoğan konuştu, Türk Lirası değer kazandı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'ekonomide yeni dönem' mesajlarının etkisiyle hızlı bir değer kazancı yaşadı

GIYNIK ÖZEL

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘ekonomide yeni dönem’ mesajlarının etkisiyle hızlı bir değer kazancı yaşadı. Türkiye’de dolar 7.88, Euro 9.26, sterlin de 10.42 TL’ye, KKTC’de ise dolar 7.96, Euro 9.35, sterlin de 10.53 TL’ye kadar indi. Uzmanlar, TCMB’den faiz artışı gelmesi halinde doların 7 TL’nin altına kadar inebileceğini söylüyor.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘ekonomide yeni dönem’ mesajları bu kez Türk Lirası’nın hızla değer kazanmasını sağladı. Kurda sabah saatlerinde gelen swap limitlerinin artırılması da aşağı yönlü etki yaratmıştı. Uzmanlar, TCMB’den faiz artışı gelmesi halinde doların 7 TL’nin altına kadar inebileceğini söylüyor.

Türkiye Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yabancı bankalarla yapılan swap işlemlerinde limitleri artırdı. Salı gününü 8.1588 seviyesinden kapatan Dolar/TL kuru normalleşme adımının ardından sabah saatlerinde geri çekildi.

Sonrası ise kur, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından 26 Ekim’den bu yana ilk kez 8 seviyesinin altına indi. Ardından 7.90’ın altını gördü.

Türkiye’de saat 17.00 sıralarında dolar 7.88 TL’ye, Euro 9.26 TL’ye, sterlin de 10.42 TL’ye kadar indi. KKTC’de serbest piyasa kapanış fiyatları dolarda 7.96 TL, Euro’da 9.35 TL, sterlinde de 10.53 TL düzeyinde saptandı.

BÜYÜME ODAKLI SEFERBERLİK…

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan toplantıda ekonomiye dair verdiği mesajlarda “Albayrak sağlık sorunları nedeniyle vazifesinden affını istedi, biz de bunu kabul ederek Hazine ve Maliye Bakanı olarak Lütfi Elvan arkadaşımızı atamış olduk, görevinde başarılar diliyorum.” dedi.

“Önümüzdeki dönemdeki ülke risk primini düşüreceğiz. Vatandaşlarımızdan, bireysel tasarruflarında milli paralarına güvenmelerini ve tercihlerini Türk Lirası’ndan yana kullanmalarını istiyorum. Yeni bir istikrar, büyüme ve istihdam odaklı seferberlik başlatıyoruz. Ekonomide sıkıntılarımız elbette var ama karşımızdaki göstergeler de umut verici.” şeklinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enflasyonu en kısa sürede tek haneye indireceğiz.” dedi.

SOCGEN’DEN TÜRK LİRASI TAVSİYESİ

Bu arada, SocGen Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında dolar/TL’de 6.92 hedef seviyesiyle kısa spot pozisyon önerdi.

Societe Generale, TCMB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda gerçekleştirilen atamalar ve Erdoğan’dan gelen son mesajların ardından Dolar/TL ve Euro/TL ’de kısa spot pozisyon tavsiye etti.

Stratejist Phoenix Kalen tarafından kaleme alınan rapora göre kurum, dolar/TL’de 6.92 seviyesini hedefliyor; zarar kes seviyesi de 8.31 olarak belirlendi. Euro/TL hedefi 8.13 olurken zarar kes seviyesi 9.75 oldu. Tavsiye için öngörülen süre 3-6 ay oldu.

Raporda, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TCMB’ye destek, serbest piyasa ve acı reçete vurguları ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın piyasa dostu politikalara yönelik mesajına atıfta bulunuldu.

Raporda “TCMB’nin 10 Kasım Para Politikası Kurulu toplantısında bir haftalık repo faizini 400 baz puan artışla %14.25’e yükseltmesini bekliyoruz” değerlendirmeleri yer aldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu