DünyaEkonomiGenelKıbrısManşetTürkiye

Döviz kurları hafif tırmanışta

Euro yeniden 10 TL’nin üzerinde, dolar 8.30’u, sterlin 11.55’i aştı

Türk Lirası’nda kâbus geri döndü. TL, TCMB enflasyon raporu sonrasındaki kayıplarını artırdı. Ekonomistler lirada değer kayıplarının artmasından endişe ediyor

Türk Lirası ayış ayının gelmesiyle birlikte başladığı değer kaybetme eğilimini sürdürüyor. Bugün sabah saatleri itibarıyla kayıplar iyice belirginleşti.

Küresel risk iştahında dün akşam saatlerinde başlayan canlanmanın da etkisiyle Dolar/TL 8.30’un üzerine yerleşti. Euro 10 TL olan psikolojik sınırı yeniden aşarken, 11.55’i zorluyor.

ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeler ve kurumsal döviz satışları da TL’de kayıpların artmasında etkili oluyor.

Türkiye piyasalarında bugün saat 11.00 sıralarında dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.80 artışla 8.3116 seviyesinde, Euro/TL %0.45 artışla 9.9983 seviyesinde, sterlin/TL de %0.55 artışla 11.52 93 seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.35 TL’den, Euro 10.03 TL’den, sterlin de 11.55 TL’den satılıyordu. Ülkede bugün döviz alış kurları dolarda 8.29 TL, Euro’da 9.97 TL sterlinde ise 11.49 TL düzeyindeydi.

BU HAFTA YİNE FAİZ TOPLANTISI VAR

Türkiye’de bankacılar haftanın önemli bir gündemi olan Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öncesi bugün aylık enflasyon gelişmeleri raporunu, Hazine’nin iki ihalesini ve reel efektif kur endeksini takip edecek.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) TL’deki değer kaybının da etkisiyle Nisan ayında %17.14 ile 2 yılın rekor seviyesine yükselirken bu seviyeyi zirve olarak tanımlayan TCMB önümüzdeki aylarda enflasyonda düşüş bekliyor.

Piyasa beklentisi ise enflasyonda zirvenin Mayıs ya da Haziran’a sarkabileceği TCMB’nin yıl sonu beklentisi olan %12,2’inin ise oldukça iyimser olduğu yönünde. Reuters anketinde enflasyona ilişkin yıl sonu beklentileri son iki ayda belirgin yukarı revize edilerek %14’e yükseldi.

Bazı ekonomistler risklerin hala yukarı yönlü olduğuna dikkat çekiyorlar. Üretici fiyatlarındaki (ÜFE) artışın %35’i aşması bunun belirli bir gecikmeyle de olsa tüketici fiyatlarına da yansıyabileceğini belirten ekonomistler en çok TL’de yeni bir değer kaybından endişe ediyorlar.

Bu kapsamda Reuters anketine katılan ekonomistlerin tamamı Perşembe günü TCMB’nin faizleri sabit bırakmasını bekliyor.

ZİNCİR TCMB BAŞKAN DEĞİŞİKLİĞİNDE KOPTU

TCMB’de başkan değişikliği kısa vadede faiz indirimleri beraberinde getireceği endişeleriyle TL’de %10’un üzerinde değer kaybına neden olmuştu. Banka henüz faiz indirimine gitmedi. Ancak henüz indirim yapılmamış olsa da piyasalarda genel endişe bir an önce faiz indirimi isteğinin devam edeceği yönünde.

Bu endişeler yabancı yatırımcıların TL cinsi varlıklardan uzak durması ile sonuçlanıyor. Tahvil ve borsada yabancı payı sene başındaki sınırlı yükseliş sonrası yeniden tarihi düşük seviyelerde seyrederken birçok bankacı bu senaryoda ödemeler dengesine ilişkin bir riskin oluşmasından endişe ediyor.

Yabancılar nadiren TL için iyimser bir tahminde bulunuyor. Birçok yabancı bankanın dolar/TL beklentisi yıl sonuna doğru değer kayıplarının belirginleşeceği senaryo içeriyor. Beklentiler arasında dolar/TL için 9 hatta 10 seviyesine değer kaybı bulunuyor.
Dönem dönem lokal döviz satışları da piyasayı destekleyen bir unsur oluşturuyor.

Türk Lirası, döviz, faiz, TCMB, risk iştahı, anket, ekonomi, enflasyon, ödemeler dengesi, TÜFE, ÜFE, tüketici,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu