EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Dolar ve euroda sert yükseliş!

Dolar/TL Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın geçen haftaki faiz kararı ile birlikte gerilediği 7.5'li seviyelerden yeniden 8'e doğru yükseliş yaşadı. Türk kargo gemisine yapılan baskın TL'de değer kaybını bir nebze tetiklerken, lokallerin doların düştüğü seviyeleri alım fırsatı olarak görmesi kurda yaşanan yükselişi hızlandırdı

Dolar/TL Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın geçen haftaki faiz kararı ile birlikte gerilediği 7.5’li seviyelerden yeniden 8’e doğru yükseliş yaşadı. Türk kargo gemisine yapılan baskın TL’de değer kaybını bir nebze tetiklerken, lokallerin doların düştüğü seviyeleri alım fırsatı olarak görmesi kurda yaşanan yükselişi hızlandırdı.

Hazine, Temmuz 2018’den beri gerçekleştirmediği 10 yıllık gösterge tahvil ihracı yanında bugün 7 yıl vadeli değişken faizli tahvili de ilk kez ihraç edecek.

Hazine, artan borçlanma maliyetlerinin borç rasyolarına uzun vadeli etkisini azalmak için iki yıldır daha çok değişken faizli ya da kısa vadeli borçlanmaya yöneldi.

Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararı sonrası sert bir düşüş yaşayan dolar kuru, koronavirüs aşısı gelişmeleri ile dalgalı bir süreç geçiriyor. Dolar kurunda alış fiyatı 7,902 lira, dolar bugün satış fiyatı ise 7,912 liradan başladı.

24 Kasım 2020 Salı döviz kurları

Amerikan Doları 7,912 TL

Euro  9,376 TL

İngiliz Sterlini 10,5578 TL

İsviçre Frangı 8,6953 TL

Japon Yeni 0,0754 TL

Suudi Arabistan Riyali 2,1122 TL

Norveç Kronu 0,8799 TL

Danimarka Kronu 1,2613 TL

Avustralya Doları 5,8023 TL

Kanada Doları 6,0720 TL

İsveç Kronu 0,9196 TL

Yabancı yatırımcılar Hazine’nin TL cinsi borçlanma piyasasındaki payını bir kaç yılda %20-25 seviyesinden %3’lere doğru azalttı. Bu düşüşte doğru para politikasının uygulanmasına ilişkin endişeler rezerv satışları ve güven belirleyici oldu.

Berat Albayrak’ın sürpriz istifası sonrası ise yabancı yatırımcılar Türkiye pozisyonlarını uzun bir aradan sonra artırmaya başlamış durumda.

TCMB verilerine göre hisse ve tahvil piyasasına Albayrak istifası sonrası haftada yabancı yatırımcılar yaklaşık 910 milyon dolar giriş yaptı. Bu giriş TCMB verilerine göre Ağustos 2017’den beri en büyük giriş oldu. Kümülatif verilere bakıldığında yılbaşından bugüne yaşanan yabancı çıkışı da 13.5 milyar dolar civarından 12.7 milyar dolara geriledi.

Dolar/TL ekonomi yönetiminde yaşanan değişim öncesi işlem 6 Kasım’da gördüğü 8.58 zirvesinden 7.5’li seviyelere kadar geriledikten sonra yükselişe geçti.

Yurt içi piyasalarda yeni hafta oldukça hareketli başladı. Geçtiğimiz haftayı 7,55’in altında kapatan dolar/TL, dün piyasaların kapanışına doğru 7,95’in üzerini gördü.

Üç hafta önce 8.50’yi aşan dolar/TL geçen hafta Merkez Bankası’nın faiz artırımının ardından 7.52’ye kadar gerilemişti. Ancak bu düşüş kalıcı olmadı. Kur şu dakikalarda 7,94; euro/TL ise 9,42 seviyelerinden işlem görüyor.

Kurda son 5 haftadır büyük bir oynaklık yaşanıyor. Ekim ayı Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında piyasa politika faizinde anlamlı bir artırım bekliyordu. Ancak Murat Uysal başkanlığındaki son toplantıda PPK faizi sabit tutmaya karar verdi ve kurda yukarı yönlü hareket başladı.

İKİ YIL ARADAN SONRA İLK KEZ 10 YILLIK İHALE

Gözler bugün TC Merkez Bankası’nın 475 baz puan faiz artırımının ardından bugün gerçekleştirilecek olan 10 yıllık tahvil ihalesi izlenecek. Hazine, 2 yıldan uzun bir süre sonra ilk kez 10 yıllık ihaleye çıkacak ve vade ilk kez 2030’lu yıllara uzuyor. Yeni gösterge olacak 10 yıl (3.640 gün) vadeli sabit kuponlu tahvili ilk kez piyasaya sunulacak.

Bugün piyasaları etkileyecek bir veri açıklanmayacak. Türkiye’de artan corona virüs vakaları yeni tedbirleri beraberinde getirebileceğinden piyasalar tarafından endişe ile takip ediliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu