EkonomiKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

Dolar 8 TL’yi geçti, Euro ve sterlin de uçuşta

TCMB’nin faizi, Türkiye’nin iç ve dış politikadaki gergin ilişkileri derken, TL’nin ipi koptu

GIYNIK ÖZEL

Döviz kurlarında TC Merkez Bankası’nın faiz sürprizi ile başlayan yükseliş, Türkiye’nin AB ve ABD ile gerginleşen ilişkilerinden de beslenerek yeni haftada da devam ediyor. Dolar/TL, 8 lirayı geçerek tüm zamanların zirvesine çıkarken, Euro/TL ise 9.53, sterlin de 10.50 ile rekor tazeledi. KKTC kurlar daha da yüksek seviyede.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun geçen haftaki sürpriz kararının ardından yönünü yeniden yukarı çeviren kurlar durdurulamaz seviyeye ulaştı.

Geçen hafta tarihi değerleri bir kez daha aşan dolar bugün 8 TL sınırının üzerine çıktı. Analistler, dolarda psikolojik “8” sınırın aşılmasının, kayıpların artık durdurulamaz seviyeye ulaşıldığının göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Türkiye piyasalarında dolar/TL, yeni haftaya da rekor seviyeden başladı ve 8 lirayı geçti. Bir önceki rekor TCMB faiz kararının alındığı gün 7,9799 ile rekor kıran dolar/TL, bugün 8,0520’ye kadar tırmandı. Benzer bir grafik çizen Euro/TL ise tarihi seviyelerini 9,5361’e taşıdı. Saat 11.00 sıralarında dolar/TL 8,0495’ten, Euro/TL 9,5240’tan, sterlin/TL de 10.4872’den el değiştirdi.

KKTC piyasalarında ise aynı dakikalarda dolar 8.08 TL’den, Euro 9.55 TL’den,, sterlin 10.51 TL’den satılıyordu.

JEOPOLİTİK RİSKLER TL’Yİ BOĞMAYA BAŞLADI

Analistlere göre kurdaki yükselişte doların küresel piyasalarda değer kazanmasının yanında TL tarafındaki siyasi-jeopolitik risklerin artmasının da payı var. Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta sonu yaptığı konuşmada Fransa ve AB’yi izledikleri politikalardan dolayı, ABD’yi ise Türkiye’ye yaptırım açıklamaları nedeniyle sert eleştirdi.

Piyasada TCMB kararı haricinde yakından izlenen gelişmeler arasında ABD seçimleri, Brexit, koronavirüste küresel ve lokal artış trendi, AB ile tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve S-400 hava savunma sistemleri konusunda devam eden süreç öne çıkıyor.

Öte yandan koronavirüs yayılımı Türkiye’de de belirginleşirken Reuters’ta geçen hafta yayımlanan bir haberde ekonomiyi etkilemeyecek, dar kapsamlı tedbirlerin alınabileceğine dikkat çekiliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu