BasketbolKıbrısManşetSpor

Bu sese kulak verin artık!

Aspelya Engelliler Spor Kulübü'nün yöneticisi ve aynı zamanda 1996 yılından bu yana tekerlekli sandalye basketbol oyuncusu olan Aliye Koyuncu,  kulüp olarak yaşadıkları sıkıntılarla ilgili GIYNIK SPOR'a çarpıcı açıklamalarda bulundu

ÇÖZÜLEMEYEN SORUNLARLA KARŞI KARŞIYAYIZ: Şu anda kulübün başkanlık görevini de sürdüren eşi Emir Koyuncu ile birlikte yıllarını tekerlekli sandalye basketboluna verdiklerini aktaran Aliye Koyuncu, Engelliler Spor Federasyonu’nun da kuruluşundan gelişmesine kadar karşılıksız çok emek vermiş kişiler olduklarını vurgulayarak uzun süredir çözülemeyen sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

FEDERASYON SİYASETLE YANLIŞ YÖNETİLİYOR, BİZ DIŞLANIYORUZ: Federasyonda siyasi atamalar sonucu yanlış yönetilme ve maddi kaygılar gerekçesiyle kendi kulüplerini kurduklarını belirten Aliye Koyuncu, kulüplerinin tescilli ve yasal tek kulüp olmasına rağmen yıllardır başta federasyon olmak üzere, sporu yönetenler ve devlet erkanıyla birlikte her türlü ortamdan dışlandıklarını ve kabul görmediklerini açıkladı.

KİMSE BİZİ UMURSAMADI, TEK BAŞIMIZA BIRAKILDIK: “Basketbolda maç yapmak motivasyon için büyük etkendir” diyen Aliye Koyuncu, bu çocukların Türkiye liginde yer almaktan başka şanslarının olmadığını, ne bu konuda ne de hukukun mevcut olan yanlışın düzeltilmesi noktasında, federasyonun, Spor Dairesi’nin, Dışişleri Bakanlığı’nın ve Başbakanlık’ın yanlarında olmadığını, tek başlarına mücadele etmek zorunda bırakıldıklarını söyleyerek isyan etti.

SPOR DAİRESİ DE DEVLET ERKANI DA BİZİ GÖZ ARDI ETTİ:  “Spor Dairesi’nin şu ana kadar kulüp bina yerinin hiçbir tadilatına karışmamak kaydıyla bize verilmesi haricinde maddi katkı olarak da yalnızca 7 adet antrenman topundan başka bir katkısı olmamıştır. Bunun yanında diğer devlet erkanı da federasyonun altında yer alan takımı her türlü etkinliğe çağırırken Aspelya hep göz ardı edilmektedir. Gelinen noktada bir engelliler spor kulübü olarak, bu yanlışlardan dönülmesini ve kendilerine hak ettikleri değerin verilmesini istedi.

GIYNIK SPOR – OKAN KARADEMİR

Aspelya Engelliler Spor Kulübü’nün yöneticisi ve aynı zamanda 1996 yılından bu yana tekerlekli sandalye basketbol oyuncusu olan Aliye Koyuncu,  kulüp olarak yaşadıkları sıkıntılarla ilgili GIYNIK SPOR’a çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Şu anda kulübün başkanlık görevini de sürdüren eşi Emir Koyuncu ile birlikte yıllarını tekerlekli sandalye basketboluna verdiklerini aktaran Aliye Koyuncu, Engelliler Spor Federasyonu’nun da kuruluşundan gelişmesine kadar karşılıksız çok emek vermiş kişiler olduklarını vurgulayarak uzun süredir çözülemeyen sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

Federasyonda siyasi atamalar sonucu yanlış yönetilme ve maddi kaygılar gerekçesiyle kendi kulüplerini kurduklarını belirten Aliye Koyuncu, kulüplerinin tescilli ve yasal tek kulüp olmasına rağmen yıllardır başta federasyon olmak üzere, sporu yönetenler ve devlet erkanıyla birlikte her türlü ortamdan dışlandıklarını ve kabul görmediklerini açıkladı.

“Basketbolda maç yapmak motivasyon için büyük etkendir” diyen Aliye Koyuncu, bu çocukların Türkiye liginde yer almaktan başka şanslarının olmadığını, ne bu konuda ne de hukukun mevcut olan yanlışın düzeltilmesi noktasında, federasyonun, Spor Dairesi’nin, Dışişleri Bakanlığı’nın ve Başbakanlık’ın yanlarında olmadığını, tek başlarına mücadele etmek zorunda bırakıldıklarını söyleyerek isyan etti.

Aliye Koyuncu, gelinen noktada bir engelliler spor kulübü olarak, federasyonun, sporu yönetenlerin ve devletin artık bu yanlışlardan dönmesini ve kendilerine hak ettikleri değerin verilmesini istedi.

Aliye Koyuncu’nun açıklamaları şu şekilde;

FEDERASYON SPORCULAR SAYESİNDE KURULDU

“Mustafa Çelik’in kurduğu ve şimdiki başkanlık görevini Mustafa Kibrit’in yürüttüğü Ortopedik Özürlüler Derneği’nin şu an bambaşka alanlarda faaliyet göstermektedir. Spora ilişkin hiçbir çalışması yoktur ve tahmin edeceğiniz gibi spor çok başka bir alandır. Akabinde oluşturulan Engelliler Spor Federasyonu, o zamanın koşullarında iç içe yürütülen, federasyon çatısı altında hiç bir resmi kulüp olmaksızın sadece kayıtlı sporculardan oluşan bir sporcu grubu olarak kurulmuştur. Sporcu sayısı dönem dönem en fazla 15 olmuş şu anda ise yerli oyuncu sayısı 8 kişidir.”

FEDERASYON ÇATISI ALTINDA YILLARCA TC’DE OYNADIK

“1996 yılında KKTC ve TC arasında imzalanan Spor İşbirliği Protokolleri çerçevesinde KKTC Engelli Basketbol Ligi olmadığı ve ambargolu bir ülke olmamız sebebiyle TC Tekerlekli Sandalye Basketbol Ligi’ne kabul edilmiştir. Tabi Mustafa Çelik’in ikili ilişkileri de kabulde önemli rol oynamıştır. Emir Koyuncu ve Aliye Koyuncu olarak ikimiz de bu oluşumun içinde bulunduğumuzdan yıllarca TC liginde federasyon çatısı altında yer alan sporcular olduk.”

FEDERASYON SİYASİ ATAMALARLA YANLIŞ YÖNETİLDİ

“5-6 yıl önce federasyonun özerk olmaması, siyasi atamalar sonucu yanlış yönetilmesi ve sporcuların para almaya başlaması neticesinde farklı rant kavgalarının ve sporcu içi adaletin sağlanamaması sonucunda önce İbrahim Yavuz daha sonra biz ikimiz Türkiye’deki takımlara transfer olduk. 2 yıl Türkiye’de oynadıktan sonra ben 1 yıl da Güney Lefkoşa’da yer alan bir takımda mücadele ettim. Emir de yardımcı antrenör olarak görev yaptı.”

ASPELYA ENGELLİLER SPOR KULÜBÜNÜ KURDUK

“Daha sonra kendi kulübümüzü kurmaya karar verdik ve Aralık 2018 yılında hayalimiz olan Mustafa Çelik’in bizim hayatımızı değiştirdiği gibi yerli engelli gençleri sıfırdan bulup eğiterek onlara spor bilinci aşılamak ve bu güzellikten yararlanmalarını sağlamak için Aspelya Engelliler Spor Kulübü’nü kurduk.”

KAYITLI, FAAL VE YASAL İLK KULÜP OLDUK

“Bu oluşumla birlikte federasyon çatısı altında kayıtlı, faal ve yasal ilk kulüp olduk. Kurulmamız, tescillerimizi almamız ve akabinde federasyonla iletişim kurup artık federasyonun gerçek federasyon kimliğinin oluşması gerektiğini federasyon çatısı altında yer alan takımın da kulüpleşmesi gerektiğini ve iki kulüp olarak yer alınması gerektiğini, federasyonun da gerçek bir federasyon olarak iki kulüp için çalışmalar yapması gerektiğini anlatmaya çalıştık.”

FEDERASYON YÖNETİCİLERİ BİZİ MUHATAP ALMADI

“Fakat yönetimde yer alan CÖŞ polislerinden bir şahıs tarafından yöneticilerimizin kendisinin muhatabı olmadığını, ne istediğimizi, kendisinin para bulup bize vermesini mi istediğimizi gibi cümleler kurmaya başlamıştır.

FEDERASYON HİÇBİR FAALİYETİNE BİZİ ÇAĞIRMADI, TANIŞMADI BİLE

“Ruhsar hanım da federasyon altında yer alan takımın yurt dışında federasyonu temsil eden takım olduğunu söyleyerek kendisinin federasyon başkanı olduğunu kulüp başkanı olarak hareket etmediğini savunmuştur. Bu görüşmemiz akabinde federasyon yönetimi ve başkanı sporcularımızı hiçbir faaliyetlerine çağırmamış, tanışmaya dahi tenezzül etmemiştir. En basit örnek verecek olursak Mustafa Çelik’i anma etkinliği düzenlenmiş ve Aspelya Engelliler Spor Kulübü bu etkinliğe dahi çağrılmamıştır.”

BU TAKIM İSMİ YALNIZCA BİZE Mİ TUHAF GELİYOR

“Basının içindeki kişiler olarak basında birçok yerde “KKTC Engelliler Spor Federasyonu Basketbol Takımı” olarak isimlendirilen bu takım ismi yalnızca bize mi tuhaf gelmektedir?

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu takımı kurulsa nasıl bir takım kurulurdu sizce?

Yalnızca Çetinkaya forması giyen futbolculardan oluşan bir takım olsa diğer kulüpler bu duruma ne derlerdi acaba?”

FEDERASYONDA SPORCUMUZA TRANSFER TEKLİFİ

“Ruhsar hanım kulüp başkanı olarak hareket etmediğini savunmasına karşın 3 hafta önce yine yönetiminde yer alan Cumhurbaşkanı korumalarından bir polis tarafından kulübümüz sporcularından birine “SEN ÇOK İYİ BİR OYUNCUSUN. BİZİM TAKIMDA OYNAMAK İSTER MİSİN?” diyerek kulüp sporcumuza teklifte bulunmuştur. Federasyonun yönetiminde olan şahsın bu teklifi yapması normal bir durum mudur?”

HUKUKEN BU YANLIŞ BİR AN ÖNCE DÜZELTİLMELİ

“Hukuken yıllardır yanlış olan bu durumun biran önce düzeltilmesini talep etmekteyiz. Artık KKTC Engelliler Spor Federasyonu yerli 8 sporcudan (transfer olan oyuncularda mevcut) ibaret bir takım değildir.”

DEVLET İMKANLARINI SADECE FEDERASYONA YAPMAMALI

“Devlet federasyona verilen imkânları sadece federasyonun altındaki 8 sporcuyu düşünerek yapmamalıdır. Artık Aspelya E.S.K vardır ve belki ilerde başka kulüplerde kurulacaktır.”

BİZİ GÖRMEMEZLİKTEN GELMEMELİLER

“Aspelya E.S.K’da yer alan sporcularda KKTC vatandaşı ve bu ülkede yaşayan engelli bireylerdir. Bizi artık görmemezlikten gelmemelidirler.”

FEDERASYONUN TC’YE ALINDIĞI STATÜDE BAŞLAMAK İSTİYORUZ

“Aspelya Engelliler Spor Kulübü olarak 2 yıldır Türkiye ligine katılmak için uğraş vermekteyiz. Şu anda 10 sporcumuzla çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Federasyonun yıllar önce TC ligine alındığı, aynı statüde ligin en alt ligi olan 3. Lig’den başlamak istiyoruz.”

TEK BAŞIMIZA MÜCADELE VERMEK DURUMUNDA BIRAKILDIK

“Basketbolda maç yapmak motivasyon için büyük etkendir. Bu çocukların Türkiye liginde yer almaktan başka şansları yoktur. Ancak ne bu konuda ne de hukukun mevcut olan yanlışın düzeltilmesi noktasında, ne federasyonumuz ne Spor Dairesi, ne Dışişleri Bakanlığı, ne de Başbakanlık bizim yanımızda olmamıştır. Tek başımıza mücadele vermek durumunda bırakıldık.”

SPOR DAİRESİ’NİN TEK KATKISI 7 ADET ANTRENMAN TOPU

“Spor Dairesi’nin şu ana kadar kulüp bina yerinin hiçbir tadilatına karışmamak kaydıyla bize verilmesi haricinde maddi katkı olarak da yalnızca 7 adet antrenman topundan başka bir katkısı olmamıştır.

DEVLET ERKANI DA BİZİ HEP GÖZARDI ETTİ

“Bunun yanında diğer devlet erkanı da federasyonun altında yer alan takımı her türlü etkinliğe çağırırken Aspelya hep göz ardı edilmektedir.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu