ÇevreKıbrısManşetToplumYaşam

Basat: Bu ülkenin fidan dikmeye değil, bilinçli habitat restorasyonuna ihtiyacı var

Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü Direktörü Basat, yaptığı açıklamada “Bu ülkenin fidan dikmeye değil, bilinçli habitat restorasyonu projelerine ihtiyacı vardır” dedi.

Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü Direktörü Kemal Basat, sosyal medya hesabı üzerinden fotoğraf paylaşarak üzgün olduğunu dile getirdi.

Basat, yaptığı paylaşımında “Bu ülkenin fidan dikmeye değil, bilinçli habitat restorasyonu projelerine ihtiyacı vardır. Bilinçli habitat restorasyonu projeleri için de multidisipliner bir çalışmaya, dünyadaki benzer başarı öykülerinden faydalanmaya, bunlardan ders çıkarmaya ihtiyaç vardır” ifadelerine yer verdi.

“İlkbahardaki Akdeniz yangınında ciğerimiz yandı, hep beraber üzüldük.

Şimdi o yerlerde dozerler girmiş ne kaldıysa ne kurtulduysa onları da yok ettik, tertemiz yaptık. Ne bir ot ne bir çalı ne bir böcek hiçbir şey bırakmadık! ?

Muhtemelen bu alana fidan dikilecek, onun için hazırlandı. Peki bu alanda yangından kurtulan ama insan eliyle yok edilen diğer bitkiler ne olacak? O bitkilerde yaşayan canlılar, böcekler, vs. ne olacak? Hepsi yok oldu şimdi, neden? Sırf daha rahat fidan dikebilmek için mi? Dikilen fidanlar boş arazide öne çıksınlar diye mi?

Doğanın dengesi diyoruz ya, doğanın dengesi her şeyi yok edip üç beş fidan dikerek sağlanmıyor ne yazık ki. Doğal bitki örtüsü diye bir şey var. O bölgenin tüm bitkilerini, hayvanlarını ve diğer canlılarını oluşturan bir ‘biota’sı var(dı).

Fidan dikmekle orman olmaz, çünkü orman sadece ağaç değildir. İçerisinde yaşayan tüm ağaçlar, bitkiler, mantarlar, hayvanlar ve diğer organizmaların bir bütünüdür.

Bu ülkenin fidan dikmeye değil, bilinçli habitat restorasyonu projelerine ihtiyacı vardır. Bilinçli habitat restorasyonu projeleri için de multidisipliner bir çalışmaya, dünyadaki benzer başarı öykülerinden faydalanmaya, bunlardan ders çıkarmaya ihtiyaç vardır.

İlkbahardaki yangında 10 sene geriye giden ormanımız, bu dozer çalışması ile en az 50 sene geriye gitmiştir, oradaki biotaya belki de geri dönülemeyecek zararlar verilmiştir. Bunu anlamak için uzman olmaya da gerek yoktur.

Sami Tamson hocamın çektiği bir fotoğrafa bakmak yeterlidir geri dönüşü olmayan zararı anlamak için…

Yapılan çalışmaların iyi niyetle yapıldığından şüphem yoktur fakat bir işin doğru yapılması için iyi niyet tek başına yeterli değildir.

Çok ama çok üzücü bir durum bu… ???”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu