Güney KıbrısKıbrısManşetSağlık

Aşardağ’dan ‘pozitif vakaların bölgelerini açıklayın’ çağrısı

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erden Aşardağ ‘pozitif vakaların bölgelerini açıklayın’ çağrısında bulundu

Covid-19 mücadelesinde Dünya ve Güney Kıbrıs’la ülkemizi kıyaslayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erden Aşardağ, alınan doğru ve yanlış kararları değerlendirdi.

‘Pozitif vakaların bölgelerini açıklayın’ çağrısında bulunan Aşardağ, sosyal medya hesabından şu ifadelere yer verdi:

“KKTC COVİD-19 GERÇEKLERİ, BAZI ÜLKELERLE KIYASLAMA VE YAPILACAKLAR

Dünyada ve Avrupa’da covid-19 yayılım hızının ve bulaş oranlarının rekorlar kırdığı bir dönem yaşıyoruz.

  • KKTC’ de hastalığın görülme sıklığı milyonda 2152 kişidir. Dünya ülkelerine göre, hastalığın en sık görülme sıklığı sıralamasında, Bostvana ve Güney Kıbrıs’tan sonra 218 ülke içerisinde 128. Sıradayız.
  • KKTC’ de hastalıktan ölüm oranı milyonda 20 dir. Bu durumda 218 ülke arasında 131. Sıradayız. Haiti ve Yemende de 20 dir.
  • KKTC’ DE SON 7 GÜN İÇERİSİNDE GÖRÜLEN HASTA SAYISI 100.000’ DE 1.65 VAKADIR. BU durumda yeşil risk bölgesinden çıkmış ve SARI RİSK bölgesine görmüş durumdayız.

Güney Kıbrıs’ta 100.000 de 6.4 vaka … -10 arası SARI RİSK

Türkiye’de (belirtilen vaka sayısına göre) 100.000 DE  2 vakadır SâRI RİSK

İngiltere’de 100.000 de 24.1 vaka vardır. 10-24 vaka arası.  TURUNCU RİSK

Fransa 100.000  de  32.1 vaka. 25 in üzerinde olduğu için KIRMIZI RİSK grubuna girmektedir.  KAYNAK https://globalepidemics.org/key-metrics-for-covid…/

Yapılması Gerekenler

  • Pozitif çıkan vakaların hangi şehir ve mahallelerde olduğu isim vermeden kamuoyuna açıklanmalıdır. Sebebi; Bu bölgelerde yaşayan insanlara temaslılar dışında da bol random test yapılmalıdır. Bu bölgelerde yer alan toplu yerlere, okullara bol test yapılmalıdır.
  • Yerel insanlarımıza günde ne kadar test yapıldığını ve testlerin nerelere ve kimlere yapıldığı şeffaf bir şekilde açıklanmalıdır. Yerel insana ne kadar test yapıyoruz çok önemli.
  • Yurtdışında gelen insanlara yapılan test sayısı toplam test sayısından ayrılması gerekmektedir. Bu sayıları bilmiyoruz…!!!
  • Virüs salgınını artıracak girişimler alınan ve sonuç veren önlemlerle başlamıştır.

1.Okullar açılmıştır. (Doğru karar)

  1. Karantinalı öğrenci girişleri başlatılmıştır (doğru karar)

3.İş yerleri açılmıştır (doğru karar)

4.Çift PCR uygulaması salgının artmasını engellediği açıktır. Vaz  geçilmemelidir.İkinci Pcr ,aşağıda belirlenen hızlı testlere yerini bırakabilir.

5.Tüm ülkeye giriş noktalarında hızlı, ucuz , güvenilir, FDA onayı almış hızlı antijen testleri veya LAMP yöntemi ile uygulanan testlerin uygulanması biran önce hayata  geçirilmelidir.Karantinaya  girecek olan insanların erken saptanması, virusu taşımayan kişilerle ayni araçlarla taşınmaması ve bulaşı artırmaması yönünden çok önemlidir. ( maksimum 1  saat içinde tüm ziyaretçiler taranabilir).

  1. Ülkede 3 gün kalacak ziyaretçilerin karantinaya alınmaması, seçimlerden sonra her nasılsa maalesef artan vaka sayılarından dolayı erken ve zamanında olmayan bir karardır. Eğer bu karardan vazgeçilmeyecekse bu ziyaretçilere mutlaka hızlı  tükürük  testleri ile günlük test yapılmalı ve pozitif olanlar  ve temaslıları izole  olmalıdır.
  • Halen bizim B grubu ülkeleri sınıfına aldığımız ve halen kapanma aşamasına gelmiş; Fransa, Belçika, Çekya, Hollanda ve İngiltere C Grubuna  girmektedir. Bu ülkelerden gelen ziyaretçilere mutlaka 14  gün karantina  şarttır. Bu ülkelerin risk grupları düzeltilmelidir.
  • Türkiye’de vaka sayıları halen sadece hasta olanlar üzerinden belirtilmektedir. Bu durumda maalesef günlük gerçek vaka sayılarını bilmemekteyiz. Öğrenmeliyiz. Gerçek vaka sayılarına göre ülke risk grubu hesaplaması yapılmalıdır. Duygusal yakınlık, sevgi ve ailevi sebeplerle bilimi reddedemeyiz. Bilim neyi işaret ediyorsa uygulama istisnasız odur. Yeni hesaplama sonucunda Türkiye C grubuna giriyorsa 14 günlük karantina uygulanmalıdır. Sağlık bakanlığı ve hükümete vebali  büyük olmasın.
  • Kanımca, Güney Kıbrıs vaka bildirimi konusunda ‘’Turizm mevsimi’’ olduğu için bu aylarda kamuoyunu  yanıltmıştır. Gerçek vakalar şimdi maalesef ortaya çıkmıştır. Güney  Kıbrıs geçişlerinde de böyle giderse C  grubuna uyan ülke  uygulaması başlatılmalıdır.(sağlık ve iş  dışında ).
  • Bu dönemde insanlarımız şikayetlerini  saklamamalı, mutlaka hekimlerinin istediği testleri anında  gecikmeden  yaptırmalı ve karantinaya alınırım korkusu ile halk  sağlığı tehdidi  oluşturmamalıdır.

YUKARIDAKİ  ÖNLEMLER ALINMASI  SAYESİNDE, TÜM TOPLUMUN,   ESNAFIN ,OKULLARIN , ÜNİVERSİTELERİN  HALEN ŞÜKÜRLER OLSUN İYİ GİDEN, SOSYAL VE  EKONOMİK  YÖNDEN TEKRARDAN ZARAR GÖRMESİNİ , GERİYE  GİTMESİNİ VE YENİDEN HORTLAMAKTA OLAN SALGINI ÖNLEYEBİLECEKTİR.

KORUNMAYA VE KORUMAYA  DEVAM EDELİM LÜTFEN…YAKIN ZAMANDA SALGIN KONTROL ALTINA ALINABİLİR AMA BİTMESİ  ETKİN AŞI, TEDAVİ VE UYGUN TEST POLİTİKALARI İLE OLACAKTIR.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu