KıbrısManşet

Adaylardan canlı yayında çarpıcı açıklamalar

Cumhurbaşkanlığı makamına aday olan altı isim, birçok TV kanalı ve Web TV' de ortak canlı yayınında “Kıbrıs Türkü Adayını Seçiyor - Seçim Özel” programında önemli açıklamalarda bulunuyor

GIYNIK CANLI TAKİP

Cumhurbaşkanlığı makamına aday olan altı isim, birçok TV kanalı ve Web TV’ de ortak canlı yayınında “Kıbrıs Türkü Adayını Seçiyor – Seçim Özel” programına katıldı.

Moderatörlüğünü İrfan Batu’nun yaptığı “Kıbrıs Türkü Adayını Seçiyor – Seçim Özel” programına CTP Cumhurbaşkanı Adayı Tufan Erhürman, UBP Cumhurbaşkanı Adayı Ersin Tatar, Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Kudret Özersay, YDP Cumhurbaşkanı Adayı Erhan Arıklı, MDP Cumhurbaşkanı Adayı Dr. Fuat Türköz Çiner ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Serdar Denktaş katılım gösterdi.

GÜNDÜZ, ADAYLARIN AÇIKLAMALARINI DEĞERLENDİRDİ

Öte yandan, ilk turun sonunda adayların açıklamalarını değerlendiren siyaset bilimci ve sosyolog Hakan Gündüz, “Başbakan Ersin Tatar dersine çalışarak buraya gelmiş, sayın Erhürman ise alışılagelmiş Cumhurbaşkanı profilinden farklı olarak Cumhurbaşkanı’nın daha çok başkanlık sisteminde olduğu gibi iç meselelerde aktif olması gerektiğini savunuyor” yorumlarında bulundu.

Adayların açıklamalarından öne çıkan çarpıcı ifadeler şu şekilde:

ARIKLI: KKTC’Yİ TANITMAK İÇİN DÜĞMEYE BASMALIYIZ

YDP adayı Erhan Arıklı: Masa devrildiğinde Akıncı, ‘bizim neslin son denemesi’ itirafında bulundu. Daha fazla federasyon peşinde koşmak kadar absürt bir davranış olamaz. Kendi devletimizi sahiplenip, KKTC’yi tanıtmak için düğmeye basmalıyız. Cumhuriyet Meclisi, herhangi, bir kişiyi bana göre en uygun olan Dışişleri Bakanını, müzakerecilikle görevlendirebilir. Asla federasyon görüşmeyeceğim.

Türkiye geçmişten beri 74’ten önceden beri müdahale etmiştir. 1990 seçimlerini hatırlıyoruz. Annan Planını hatırlıyoruz, Türkiye’nin buraya var gücü ile müdahale ettiğini biliyoruz.

Türkiye bize müdahale etmesin sadece para versin de doğru değildir. Şimdi müdahale var mı bilmiyorum, sahada değilim. Ama Türkiye bize bu kadar yardım yaparken, telkinlerde de bulunur.

ÇİNER: ORTAK ADAY ÇIKARMALIYDIK

MDP adayı Fuat Çiner: Milliyetçi cephede tek bir ortak adayın çıkması gerekirdi. Biz bunu sağlayamadık.

KKTC’nin tanıtılması esastır. Federasyon bizim için yalandır. Yıllardır bu yalana inanılıyor ama biz inanmıyoruz.

Başkanlık sistemi ülkeye getirilmelidir. Parlementer sistemin bizi bir yere götürmeyeceği açık.

2. tura kalmazsam, federasyonu savunan adaya oy vermem.

DENKTAŞ: TEHDİTLER, TELKİNLER FAYDA ETMEZ

Bağımsız aday Serdar Denktaş: Maalesef bu seçimlerde de meydana gelen bazı şeyler bu alt yönetim algısını güçlendirmektedir. Kıbrıs Türk halkı, telkinlerle, empozelerle hareket etmez. Tehditler, telkinler Kıbrıs Türk halkının alt yönetim algısından kurtulma isteğini daha çok kamçılar. Söylemek istediklerimizi söylemekten çekinirsek bir yere varamayız. Eksik bırakıp, üstüne düşünmediğimiz başka bir olay var; alt yönetim nedir? Bundan kurtulmak ne demektir, bunu anlatmak istiyorum.

Türk tezi olan federasyonu, Rum Yönetimi 52 yıldır kabul etmiyor. Gelecek kuşakların önünü tıkamaya hakkımız yok.

Türkiye’nin protokol ile ilgili müdahale etmesi, bunu sorması elbette doğaldır. Burada Cumhurbaşkanı seçerken yapılan müdahaleden bahsediyorum. Eskiden yapılan da yanlıştır, bugün de yapılan yanlıştır.

Bir takım ne idüğü belirsiz insanlar, ‘ben Türkiye’nin temsilcisiyim diyerek sağa sola gidip insanları tehdit ediyorlar. Hatta çoluğu, çocuğuyla tehdit ediyor.

Belki diğerleri çekiniyor söylemiyor ama ben söylüyorum. Tehditlerle sağa sola gidiyorlar, biz Türkiye temsilcisiyiz diyorlar. Böyle yanlış olamaz. Bunları, müdahaleyi açık açık konuşmazsak, bu müdahaleyi davet edenleri söylemezsek hiçbir şey yapamayız. İşte bunları söylemek bile ‘yeni Cumhuriyet’tir. Çünkü varlığımızı korumak, irademize sahip çıkmaktan geçer.

Burası ayrı bir devlettir. Yeşil vatan olarak, mavi vatanın komşusu olarak yanlarında yer alabiliriz. Egemenlik derken sadece Güney’le konuşurken aklımıza geliyorsa, ya da sadece Türkiye ile konuşurken aklımıza geliyorsa bu irademize sahip çıkmak demek değildir.

ÖZERSAY: BAYRAKLA, HALKIN DEVLETE SAHİP ÇIKMASINI BEKLEYEMEYİZ

Bağımsız aday Kudret Özersay:  İçerde daha adil bir yapı kursaydık halk devletine daha çok sahip çıkardı. Belirli bir kişiyi suçlamadan söylüyorum bunu; devlet, sahip çıkabildiğimiz sürece devlettir. Bayrak çok önemlidir ama her yeri bayrak donatarak halkın devletine sahip çıkmasını bekleyemezsiniz.

Doğal gaz kaynağı her iki topluma da eşitse, Rum Yönetimi ile işbirliği yapılabilir durumdadır.

Sayın Akıncı’nın Rumlara verdiği doğal gaz önerisini dışişleri bakanlığı hazırladı. Şimdi kendisi bununla övünüyor, övünsün.

Önce neyi müzakere edeceğimizi konuşmamız lazım. İş birliğine dayalı ortaklığın bu noktada iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Federasyona karşı değilim ama şu an bunun zemini yoktur.

Kıbrıs Türk Halkının iradesi esastır. Ama bu Türkiye ile kavga etmeyi gerektirmez. Her durumda dik durmamızı gerektirir. Ben Kıbrıs Türk halkının iradesine güveniyorum, başka da bir şeye güvenmiyorum

TATAR: SN. AKINCI CRANS MONTANA’DA HATA YAPTI

UBP adayı Ersin Tatar: Sayın Akıncı, bu programa katılmak yerine Mağusa’ya gitmeyi tercih etti. Cumhurbaşkanı’dır kararlarına saygı duymak lazım bu kendi tercihidir. Sn. Akıncı Crans Montana’da hata yaptı. Harita vermek hataydı, Türkiye’nin garantörlüğünü tartışmaya açmak hataydı.

Müzakereler başlarsa orada olacağız. Kırmızı çizgilerimizi ve görüşlerimizi de anlatacağız. Türkiye ile istişare içerisinde Mavi Vatan’daki haklarımızı anlatacağız. Kıbrıs Türk Halkı’nın haklarını sonuna kadar savunacağız.

Her federasyon müzakeresi yaşandığında ben ve benim gibiler hep heyecan yaşadık. Acaba olursa Türkiye askerlerini çekecek mi? Biz burada nasıl kendimizi koruyacağız diye düşündük.

Pandemi hastanesini yapamadık, Türkiye ile gerekli yerlerle iletişime geçtim, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile yapımına başlandı.

Biz artık aşağılanmak istemiyoruz.

ERHÜRMAN: CUMHURBAŞKANI SADECE DIŞARDA DEĞİL İÇERDE DE LİDER OLMALIDIR

CTP adayı Tufan Erhürman: Cumhurbaşkanlığı makamı sadece müzakerecilik makamı değildir. Müzakere varsa Cumhurbaşkanı görevdedir, müzakere yoksa Cumhurbaşkanı sembolik ve törenseldir algısı doğru değildir. Cumhurbaşkanı, ‘düşen kalkan’ istikrarsız hükümetler arasında köprü görevi görmelidir. Cumhurbaşkanı içerde lider olmayı benimsemezse bu ülkeyi daha kötü günler bekliyor. Türkiye’yi sevenler – sevmiyenler, Türkiye’nin sevdikleri – sevmedikleri, özel sektör – kamu sektörü gibi halkı karpuz gibi dilim dilim ayrıştırıp bölmeye çalışıyorlar. Kıbrıs Rum tarafı bugüne kadar müzakere masasında göstermelik bulundu. Arka tarafta elini güçlendirecek adımlar atmaya devam etti. Ekonomik olarak ayaklarınız üzerinde durmadıkça haklarınızı savunamazsınız.

Siyasi eşitlik dediğiniz şey federasyondur. egemen eşitlik dediğiniz şey ise müzakeredir. Bence kavramlar karıştırılıyor, Kosova’dan bahsediliyor ama orada mahkeme kararı açıktır.

Bütünlüklü çözüm masasındaki formül federasyondur ve bu Crans Monatana’da ortaya çıkmadı. Uluslararası kararlar değişmediği sürece masadaki formül bellidir.

Sayın Akıncı’nın yanlışları, Türkiye ilişkilerde gelinen nokta ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler UBP’nin seçime kendi adayıyla girmesini gerektirmiştir. Bir halk adamı olarak ve devletin varlığına inanan ülkenin en büyük partisi UBP’nin takdiriyle tarihi bir sorumluluk üstlenmiş durumdayım

CUMHURBAŞKANI MÜZAKERECİ Mİ? DEĞİL Mİ? TARTIŞMASI

YDP adayı Erhan Arıklı’nın “Mevcut yasalar içerisinde Cumhurbaşkanı’nın müzakere yetkisi yoktur. Hangi yasa Cumhurbaşkanı’na müzakere yetkisini veriyor? Toprak bütünlüğünü korumakla görevli olan Cumhurbaşkanı, hangi yetkiye dayanarak bizim haritamızı veriyor?” sözlerine yanıt veren Bağımsız aday Serdar Denktaş, “Kıbrıs Türk halkının seçilmiş Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türkü’nün temsilcisi olarak yer alır. Cumhurbaşkanını seçeriz ve onu görüşmeci olarak belirleriz…” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu