EkonomiKıbrısManşetSürmanşet

50 Milyon Dolar zarar

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, kesim ekiplerinin ülkeye getirilmemesi halinde ürünün dalında kalacağını ve bunun ülke ekonomisine büyük kayba uğrayacağını belirtti

GIYNIK ÖZEL – ALİ CANSU

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği (KTNÜB) Başkanı Ali Alioğlu, bin 500 dönemlik narenciye kesim ekibinin KKTC’ye gelmemesi halinde 110 bin ton narenciye ürününü heba olacağını bunun da 50 milyon dolara tekabül ettiğini açıkladı.

Gıynık Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Alioğlu, yeni kurulan hükümetin ilk bakanlar kurulunda ivedi olarak kesim ekibi işçilerine yönelik 6 aylık giriş izni vermesi gerektiğini belirtti.

Bin 500 işçi için yedi günlük karantina masrafının 3 milyon TL tuttuğuna dikkat çeken Alioğlu, her yıl Bakanlar Kurulu’nun dönemlik narenciye işçilerinin adaya 6 aylık süreyle getirilmesi konusunda karar aldığını bu kararın yeniden alınması gerektiğini ifade etti.

30 BİN İNSANIN KADERİ İLE OYNANIYOR

Hükümetin olmaması nedeniyle bu kararın alınamadığını da kaydeden Alioğlu, şöyle devam etti:

“Eğer hükümet bu kararı almayıp işçiler adaya getirilmezse ürün dalında kalacak. Bu da 350 ile 400 milyon TL’ye yakın (50 milyon Amerikan Dolar) zarar demektir. 50 Milyon Doların 40 milyon Doları ülkemize döviz girdisidir.

Güzelyurt ve bölgesindeki 30 bin insan geçimini narenciye ile sağlıyor. Eğer ürün dalında kalırsa bu insanların kaderi ile oynanacaktır. Bu da ekonomiye büyük zarar verecektir. Kesim ekiplerinin gelmesinin gecikmesi üreticinin ürününün alım fiyatlarını etkileyecek ve düşmesine neden olacaktır.”

PANDEMİNİN İLACI DALINDA MI KALACAK?

Alioğlu, Dünya pandemi ile uğraşırken pandemiye karşı en büyük C vitamini deposu olan narenciyenin dalında kalmasının ülke ekonomisine de büyük darbe vuracağını söyledi.

C vitamini yüklü narenciyeye dünyada talep artarken ülkemizde bu ürünün değerlendirilememesinin anlamsız olduğunu kaydeden Alioğlu, hükümetin en kısa zamanda bu ürünün önünü açması gerektiğini belirtti.

“Ürünün dalında kalması demek KKTC ve Güzelyurt’ta büyük kriz olacaktır. Dünya genelinde yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle birçok ülkede narenciye zarar görmüş ve aranan ürün konumuna gelmiştir” diyen Alioğlu, Dünya’da her yıl 120 milyon ton narenciye ürününün üretilip kesildiğini 2020-2021 sezonunda bu rekoltenin düştüğünü kaydetti.

Şu anda narenciye ürününe talebin arttığına dikkat çeken Alioğlu, ürünü alacak yerli tüccarlar yanında yabancı tüccarların da KKTC’ye geldiğini söyledi.

SATIŞLAR DURMA NOKTASINA GELDİ

Alioğlu, kesim ekiplerinin gelmemesi nedeniyle satışların durma noktasına geldiğini kaydederek, “Bazı tüccarlar üreticiyi sıkıştırarak ürününü ucuza almaya çalışıyor. Ancak, üretici bugüne kadar birlik oldu ve ürününü vermedi. Bu yüzden hükümetin en kısa zamanda bu sonu çözmesi gerekir”  dedi.

Cypfruvex’in bu konuda aktif rol oynaması gerektiğine dikkat çeken Alioğlu, Narenciyeye yön verecek oyuncu olan Cypfruvex’in şu ana kadar bir hamle yapmadığını bunu hemen yapması gerektiğini kaydetti.

Kesim ekipleri sorununun çözülmesiyle sektörün ivme kazanacağını ve üreticinin memnun edecek fiyatlarda satış yaparak para kazanır duruma geleceğini anlatan Alioğlu, “Yeni oluşan kabinede Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu, sektöre yabancı değildir. Hızlı bir giriş yaparak paydaşlarla toplantı yapması şarttır” dedi.

VALENCİA ÜRÜNÜ 2500 TL’YE KADAR YÜKSELDİ

35 bin dönüm narenciye ürünü içerisinde en fazla ürün gamı bulunan valencianın tonunun 2 bin 500 TL’ye kadar çıktığını anlatan Alioğlu, King Mandora’nın 2 bin 200 ile 2 bin 700 TL, Greyfurt’un ise bin 800 ile 2 bin TL arasında olduğunu söyledi.

Alioğlu, bir narenciye bahçesinin bugünkü maliyetler ile dönümü 4 bin 500 ile 5 bin TL arasında yıllık maliyeti olduğunu ifade etti.

DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ DE ÖDENMEDİ

Narenciye üreticisinin 2020’nin ikinci dönem doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin yapılmadığını da kaydeden Alioğlu, üreticinin bahçesine bakımında sonuna geldiği dönemde bu teşvikin de verilmemesiyle zor duruma düşeceğini belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu